Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Re: Opisy storczyków
Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy.dziedzic@orchidarium.pl
Data: poniedziałek, 4 sierpnia 2003 23:49:55
Wystarczy na chwilę wyjechać i odejść od komputera, a co to się porobi

Panie Janie,

Nie ma Pan absolutnie za co przepraszać. Pana pomysł jest bardzo dobry, tylko praktyczna realizacja może być mocno trudna. To jest naprawdę OGROM informacji, bo w tej chwili każda z ofert importowych Orchidarium to setki gatunków - łącznie ponad TRZY TYSIĄCE POZYCJI. Dawno przekroczyło to skalę pojedynczego zapytania. O ile producenci gotowi są udzielać informacji o jednej, czy dwóch roślinach, to przy takich liczbach powiedzą "nie", bo dla nich to tylko strata czasu. Czyli dla osoby, która miałaby to wszystko zrobić, pozostaje standardowe dłubanie w książkach i internecie i być może zapytanie producenta o najtrudniejsze do znalezienia gatunki.

Znakomita większość wszystkich (drukowanych i internetowych) katalogów storczykowych to tylko cenniki bez żadnych informacji dotyczących uprawy i najczęściej też bez żadnych zdjęć. Czyli powszechną praktyką jest całkowite przekazywanie na barki klientów pracy związanej ze znalezieniem zdjęć i informacji uprawowych.

Niemniej jednak, jak napisałem w pierwszej odpowiedzi na Pana zapytanie, jestem gotów powoli coś takiego stworzyć, natomiast trzeba sobie zdawać sprawę, że np. encyklopedia internetowa jest dziełem ponad pięciu lat pracy. Nie jestem w stanie stworzyć czegoś takiego z dnia na dzień. Zobaczymy - może uda mi się zmontować jakiś interaktywny formularz do współpracy grupowej, o którym pisze Grażyna, i w kilka osób poskładalibyśmy podstawowe informacje.

Pozdrawiam,
Jerzy

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl