Temat: |
Re: Wakacje dla storczyków |
Autor: |
arek |
E-mail: |
arateusz@o2.pl |
Data: |
piątek, 4 maja 2007 12:06:46 |
Witam
To co napisze może spotkac się z wieloma nieprzychylnymi opiniami, ale :-) Wynoszenie roslin na balkon do ogrodu, polecam, szczególnie roslin z gatunku, cymbidium, oncidium, cambriowate, większe dendrobia (skórzaste liście) i inne mające "duże" "mocne" psb. Skąd ta opinia? Kilka lat temu tez myslałem ze zrobie super warunki dla rozwoju swoich storczyków, budując dla nich letni tunel foliowy. Wszystko było "pieknie", bujne wzrosty, kwitnienia, no "miód" pod warunkiem na który zwrócił uwage mój przedmówca - kontrola nasłonecznienia i temperatury. Ale .... ale najgorsze wystąpiło jesienią, po przyniesieniu roślin do domu na parapety (w sumie dość widne). Niestety rośliny padały, nastąpiła diametralna zmiana światła i wilgotności co spowodowały wielki "pomór". Dlatego ja nie polecam tego typu wakacji. Nie wspomne o walke z przędziorkami i innymi, które w warunkach tunelowych nie wiem skąd się namnażały. Na szczęście to było jakieś 7-6 lat temu i kolekcja nie dość że odbudowana to znacznie powiększona :-)
Ogrodowanie tak, ale te wakacje bym przemyslał, inaczej jest kiedy mogą w takim "tunelu" rosliny równiez zimować - ale to inna bajka z ogrzewaniem.
Pozdrawiam
Arek |
|
|
|