Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Re: CYMBIDIUM
Autor: monika w.
E-mail:  
Data: czwartek, 10 stycznia 2008 09:23:38
Zgadzam się z poprzednikami, cymbidium do kwitnięcia potrzebuje wczasów pod drzewkiem i to do bardzo późnej jesieni. Potem również nie lubi temperatur takich jak phalaenopsis. Moje w zeszłym roku nie kwitły mimo wakacji pod bzem, w domu było za ciepło. W tym roku wynajmujemy dla swojej firmy sporo pomieszczeń i nie wszystkie są stale ogrzewane, wyniosłam je do jednego z nich. Skutek natychmiastowy - oba mają pędy, jedno niedługo rozwinie kwiaty, na drugim pęcznieją pędy a na tym pierwszym rośnie nowy pęd kwiatowy, więc na zmianę będę miała dość długie kwitnienie. Dodam jeszcze, że w tym roku gdy cymbidia odpoczywały pod bzem nie robiłam przy nich zupełnie nic. Jak się przewróciły to podnosiłam i tyle...
Tak więc głowa do góry i jak tylko się zjawi wiosna proszę je wysłać na długie wczasy
I jeszcze jedno - czytałam, że cymbidium można rozsadzać, jeśli ma więcej niż pięć pseudobulw. Ja swoje rozsadziłam na mniejsze kępy zanim to przeczytałam. Może coś w tym jest, bo pędy są tylko na tych, które mają właśnie 5 pseudobulw, na tych mniejszych nic nie ma. Bardzo ładnie natomiast przyrastają więc mam nadzieję na piękne kwitnienie w przyszłym roku.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl