Temat: |
Re: po podlaniu... |
Autor: |
PESTKA@ |
E-mail: |
|
Data: |
czwartek, 27 marca 2008 13:51:26 |
Drobinki wody w doniczce to para,która sie osadza.Czestotlowość podlewania storczyka zalezy od tego kiedy jest mu to zeczywiscie potrzebne....nie ma twardej regoły ,ze co tydzień skoro korzenie są jeszcze zielone.Korzenie w doniczce powinny byc jasne z szarym nalotem(mozna na forum sobie pooglądać i poczytać)Ja bym ziemi nie wymieniała przynajmniej narazie no ..daj mu czas aby spokojnie sobie przesechł.Są dni ,ze podlewam storczyki po dwóch tygodniach,bo wlasnie wtedy tego potzrebują.Wszystko zalezy od temperatury w domu i wilgotności otoczenia.Podlej storczyka dopiero wtedy kiedy doniczka bedzie wyraźnie lżejsza i podloże z korzeniami zmieni kolor na jaśniejszy.Storczyka lepiej przesuszyć niz go przelać,Ja też jestem początkująca co prawda mam już w kolekcji 9 falków,ale caly czas sie ucze.Jak storczyk troche postoi u ciebie i sie zaaklimatyzuje mozesz wyciągnac go z doniczki i sprawdzic system korzeniowy,wtedy bedziesz dokladnie wiedziala czy stroczyk ma zeczywiście za mokro i czy korzonki mu nie gniją Wszystkie wiadomości znajdziesz na forum,a to czego nie wiesz ,,pytaj,,tu są wspaniali ludzie ,ktorzy Ci pomogą i doradzą.Powodzenia w uprawie i witaj wsród milośników Aldona. |
|
|
|