Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Re: PRZEPROWADZKA DO ANGLI jak spakować rosliny?
Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: poniedziałek, 4 sierpnia 2008 14:44:20
Witam

No páczki to zawsze ryzyko nigdy nie wiadomo, jak to bédzie..., ale

Ja swoje roliny chyba wtedy bylo ich cos kolo 100 a moze i wiécej, wrzucilem wszystkie do pudla po tv, te wiéksze (usunálem wszystkie ciezkie ceramiczne doniczki i zamienilem je na plastkowe oslonki)przymocowalem drutem i tasmá do pudla reszta i podkladki w miare mozliwosci takze i wszystko zasypane szczelnie papierami steropianem itp. Paczké wyslalem pocztexem - i o ile zawsze sié narzeka na poczté, to tym razem paczka dotarla w niecale trzy doby, cena nie byla wygórowana a wiékszosc roslin zniosla podróz dobrze a nawet bardzo dobrze.

Jesli rosliny majá byc przewiezione w samochodzie to o ile nie zostaná przegrzane i ugotowane to lepszych warunków juz chyba nie da sié na taká daleká podróz - no chyba, ze prywatnym samolotem ;-)

Ostatnio mialem w duzej torbie Mokare i tez przezyla turbulencje i lotniskowe rzucanie torbami hehe, a w podrécznym Bulba w pákach - tu niestety nawet lot i szybka podróz nie pomogly paki w wiékszosci padly, ale te które dopiero sié wykluwaly daly rade. Celnik mi nawet wyjal dwa bulba i grubymi lapskami probowal mi je spowrotem wepchnác do plecaka na co tylko zasyczalem i wyrwalem mu je z rák. Chyba na terenie EU swoje rosliny mozna przewozic, o ile sié nie trafi na wybitnie wyedukowanego celnika to chyba nikt nie odroznia ich od innych roslin - ja jak dotéd przynajmniej nie mialem zadnych klopotów z powodu przewozenia roslin na wyspé. Tak czy inaczej chyba nie ma ograniczen ale na prawie fitocelnym sié nie znam.

Myslé, ze catleyaste chyba sá wogole bardziej odpor'ne z racji sztywniejszej struktory. Najlepiej starac sié umocowac doniczki by nie lataly, umiescic je gésto w jakims kartonie i pomyslec o jakis palikach czy przymocowaniu pédow kwiatowych do np scian tego kartonu by jak najmniej sié ruszaly - co powinno ochronic je przed zlamaniem...

Nie zapomniec zapakowac innych rzeczy oprocz roslin, dobrej polskiej szynki i w droge!

Pozdrawiam

Piotr Markiewicz

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl