Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Re: dendrobium nobile
Autor: Monika Mross
E-mail:  
Data: środa, 13 sierpnia 2008 17:07:04
Witam serdecznie.
W swojej wczesniejszej wypowiedzi popelnilam blad piszac, ze zaprzestaje podlewania D.typu nobile i D.nobile - od konca pazdziernika.
Zaprzestaje, owszem, ale od poczatku wyzej wymienionego miesiaca.Wczesniej juz spostrzeglam ten blad,ale zainteresowania watkiem nie bylo....wiec siedzialam cicho.
Tak wiec,do rzeczy....
Caly wrzesien koncentruje sie na maksymalnym ograniczeniu podlewania tych roslin,by w pazdzierniku cale ich podloze bylo juz suche.
Do przewidywanych przymrozkow trzymam je na balkonie (co czesto trwa az do konca listopada czy poczatku grudnia ).Potem zabieram je do pokoju w ktorym temperatura wynosi od 5st.C - do max.15st.C.(czyli liczac srednio 10stC)
Czasem,kiedy juz bardzo marszcza sie bulwy,delikatnie spryskuje powierzchnie podloza.Ale naprawde delikatnie!
Wznawiam podlewanie,ale jeszcze dosc skromne,kiedy mi temperatura wzrasta w pokoju do ponad 15st.C
Najczesciej mam juz wtedy "dowody" na przyszle kwitnienie w postaci zaczatkow pakow. Srednio wiec moje rosliny obchodza sie bez wody....3-4 miesiace.
Nie uwazam sie za eksperta w dziedzinie Dendrobii (tak to powinnam napisac? ).U mnie takie postepowanie przynosi efekty,co wcale nie znaczy ze jest to dobry "przepis" na te storczyki.
Mam nadzieje,ze madrzejsi mnie ewentualnie poprawia. Nie obraze sie!
monika

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl