Temat: |
Re: Reanimacja Phalaenopsisa- lekcja poglądowa |
Autor: |
Agi |
E-mail: |
|
Data: |
poniedziałek, 20 października 2008 23:34:44 |
Powiem Ci co ja bym zrobila- zlala bym ta wode ze spodeczka i poczekala az keramzyt dobrze przeschnie. Skoro pojawila sie ta plesn to wilgoci jest na pewno za duzo. Zdjelabym delikatnie ta plesn tak zeby nie uszkodzic rosliny, np wytarla miekkim recznikiem papierowym, moze jest tam jakas nadgnila czesc liscia czy korzeni, to i to bym usunela a potem spryskala ktoryms ze srodkow przeciwgrzybiczych, to chyba niezbedne bo inaczej plesn bedzie wracac. Pozostawilabym roslinke na zewnatrz az dobrze przeschnie i dopiero wlozyla w wygotowany uprzednio (10-15min) keramzyt. I nie wlewalabym wody do podstawki, najlepiej zeby to miejsce po plesni dobrze przyschlo. Dopiero po przeschnieciu keramzytu i odczekaniu jeszcze ze 2-3 dni, wlalabym wode. W miedzyczasie mozna przecierac liscie wacikiem z letnia woda, a najlepiej przykleic od spodniej strony wilgotne waciki na kilka godzin, liscie beda wtedy chlonac wode i kwiatek sie nie zasuszy. Oczywiscie musi byc dosc cieplo i widno czyli robic to trzeba rano, najpozniej po poludniu zdjac waciki. Mozna to powtarzac codziennie az nastapi poprawa. Do wody ktora nasaczamy waciki mozna dodac co kilka dni odrobine rozgniecionej tabletki polopiryny/aspiryny, to stawia rosline na nogi, lub kropelke- doslownie!- odzywki do roslin zielonych (nie kwitnacych!).
Co do skraplania sie wody- mam to samo, wilgoc ze srodka skrapla sie od strony okien, czyli pewnie od slonca/ciepla/swiatla. Dopoki sie skrapla choc troche, na pewno nie mozna podlewac.
I coz, pozostaje chyba tylko czekac na efekty, najtrudniejsze w tym hobby jest czekanie- nie sa to szybko rosnace kwiaty 
Powodzenia!! Mojemu zdechlaczkowi wybijaja juz dwa korzonki, wlasciwie widze dopiero jasnozielone wypustki miedzy liscmi, a reanimuje go od miesiaca wiec troche to trwa. I musze przyznac z radoscia ze po zabawie z wacikami przez moze tydzien jak dotad stan oklapnietych pomarszczonych lisci bardzo sie poprawil! Tylko woda zawsze musi byc letnia/ciepla i miejsce cieple bez przeciagow.
Pozdrawiam! |
|
|
|