Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Re: Reanimacja Phalaenopsisa- lekcja poglądowa
Autor: polisia
E-mail:  
Data: wtorek, 21 października 2008 19:57:45
Piękne dzięki. Czasem mam wrażenie ze ta woda nigdy nie wyparuje. Jutro zabieram się zatem za zmianę taktyki choć ręce mi już opadają. Pomijając wieloletnią miłość do tych roślin, jestem załamana swoimi postępami. W różowym storczyku korzonki mam jakby wyschnięte. Nie wiem czy to brak wody czy jej nadmiar. Szukałam na forach ale tam jest opisane głównie jakie korzenie powinny być a nie ma nigdzie dlaczego są właśnie takie. Przyznam ze w poniedziałek podlałam swoje kwiatki wodą z nawozem. 3 wydają się oki. Nie byłam pewna czy przetrzymywać je bez wody przy funkcjonującym już centralnym i temperaturze ok 25 stopni. W sumie te które kupiłam na początku - czyli ten bez korzonków oraz ten różowy - sprawiają najwięcej kłopotów. Bezkorzonkowiec za radą Pani Iwony siedzi w keramzycie i czeka na wyparowanie pierwszej wody, różowy już tez. Nie wiedziałam o sparzeniu keramzytu i wsadziłam do wyjętego z torby. Czy powinnam przesadzić? Przepraszam za zawracanie głowy naprawdę dużo czytałam i glupio bylo mi prosić o radę. Aha i ile tej aspiryny na pól szklanki wody? Pozdrawiam serdecznie i raz jeszcze dziękuję.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl