Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Re: Reanimacja Phalaenopsisa- lekcja poglądowa
Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: piątek, 2 stycznia 2009 18:51:33
Witam,

Nadal zastanawiam się, czy warto kontynuować ratowanie zmarniałego falenopsisa, o którym pisałam wyżej .
Ze zdrowych części zostało mu tylko kilka zielonych korzeni (zgniłe są już obcięte), łodyga jest bez liści,zachowała przywiędnięty stożek wzrostu. U nasady widać zielone zgrubienie- zawiązek korzenia. Łodyga na pierwszy rzut oka wygląda na martwą, dopiero po dokładnym obejrzeniu dostrzegam w niej oznaki życia. Nie ma pleśni ani szkodników. Od 3 dni jego stan nie pogarsza się, gdy przyniosłam tego falka z mieszkania, gdzie był źle traktowany (za wysoka temp. w pokoju, suche powietrze, obfite i częste podlewanie). Wszystkie ocalałe części ma wysmarowane maścią ogrodniczą z etanolowym roztworem propolisu, bo akurat mam taki preparat w domu. Nie wiem, czy coś pomoże, ale w każdym razie pogłębiam wiedzę o storczykach. Do tej pory nie miałam jeszcze u siebie storczyka w takim stanie. Na forum ktoś kiedyś pisał, że czasem falenopsis po utracie liści, wypuszcza keiki. Zamieszczę zdjęcie dopiero wtedy, jak u tego biedaka zacznie się pokazywać przynajmniej nowy korzonek.

Agnieszka

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl