Temat: |
Re: Nowe zdjęcia |
Autor: |
Piotr Piesik |
E-mail: |
Piotr.Piesik@storczyki.org.pl |
Data: |
środa, 28 lipca 2004 22:04:43 |
Witam.
Skoro wszyscy chwalą i słodzą to ja muszę kroplę goryczy...........
Zdjęcie stanhopei było OKROPNE.Następne coraz lepsze.Jerzy na każdym następnym zdjęciu coraz bardziej artystycznie pokazuje storczyki wykorzystując światło i cienie oraz zbliżenia detali kwiatów.Storczyki wyglądają dzięki temu "niesamowicie"-robią wrażenie bardzo tajemniczych........
Wydaje mi się ,że ten trend jest szczególnie czesto wykorzystywany w fotografiach albumowych-mam np. dwa albumy japończyka Takaschi Kijimy ,który podobnie fotografuje storczyki.I często używa czarnego tła które skupia oglądającego na detalach kwiatu.
Taka artystyczna fotografia ma jednak jedną wadę-czasem przejaskrawia rzeczywisty wygląd rośliny który jest inny w "normalnych warunkach".W tym momencie nasuwa mi się post z Forum o słabej barwie vandy-czasem odpowiednie oświetlenie "podrasowuje" wygląd rośliny co skrzętnie wykorzystują producenci storczyków w swoich galeriach .Też zdarzyło mi się być zawiedzionym rzeczywistym wyglądem kwiatów po wcześniejszym naoglądaniu się zdjęć z intenetu.
Ale cóż-tak już czasami jest i nic się na to poradzi.
A teraz skoro już "gorzkie"było to i ja coś posłodzę:
z dużą przyjemnością oglądałem detale bardzo ciekawych i rzadkich roślin na zdjęciach Twojego autorstwa i cieszę się ,że masz sporą kolekcję roślin co wroży jeszcze niejedną ucztę dla oka.........
Tak trzymaj.....
Pozdrawiam PP
|
|
|
|