Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Re: Reanimacja Phalaenopsisa- lekcja poglądowa
Autor: polisia
E-mail:  
Data: czwartek, 8 stycznia 2009 19:10:57
I znowu ja ) Witam wszystkich Noworocznie i serdecznie. Niestety z dwóch reanimowanych storczyków jeden padł na dobre - blednie włożyłam go do chipsów kokosowych, spryskiwanie korzeni doprowadziło do pleśni, a jak przestałam pryskać to zaschło na dobre. Pech straszliwi. Drugi natomiast z moich reanimowanych ma się całkiem dobrze i już mieszka sobie w normalnym podłożu, bardzo przepuszczalnym bo to gruba kora. A teraz mam nową zagadkę. Ja mam straszliwy sentyment do tych biednych roślinek z hiperkarketów i ciągle je przywożę. Jakiś czas temu zwiozłam mojego kwiatuszka, i powycinałam co trzeba włożyłam w podłoże i super zaczął wypuszczać nowe korzenie. Dzisiaj oglądając je zobaczyłam, że na nowych pięknych korzeniach ma coś jakby meszek. Wyjęłam z doniczki bo choć wygląda ok, to myślałam ze korzenie gniją - ale nie. Wszystko wygląda ok. Dodam ze dla zapewnienia przewiewności poprzekłuwałam doniczki dodatkowo, stoją na podstawkach z wodą wilgotność 55-65. Może ktoś wie co za przypadek mnie spotkał? Pozdrawiam cieplutko

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl