Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Re: Reanimacja Phalaenopsisa- lekcja poglądowa
Autor: polisia
E-mail:  
Data: czwartek, 12 marca 2009 09:54:45
Witam wszystkich serdecznie. Moja kolekcja powiększa się w błyskawicznym tempie od września zdobyłam już 23 skarby !!! I z jednym z nich mam problem. To jest jeden z pierwszych dwóch które kupiłam , a w zasadzie dostałam od męża. Oczywiście okazało się ze większość korzeni ma zgniłe więc zostało mu jakieś 3. Powędrował do keramzytu, potem w wióry kokosowe i znowu keramzyt. Teraz jest w podłożu. I mam z nim problem. Jego korzenie wyglądają jak korzenie starego drzewa - brązowe, nawet po podlaniu nie robią się ślicznie zielone ani szare gdy podeschną. Ale mój kwiatuszek cudnie walczy i wypuszcza listka. Czy powinnam znowu go wsadzić do keramzytu i pomoczyć metodą Pani Iwony, czy dać mu spokój jak rośnie to rośnie? Nie bardzo wiem co zrobić, a szkoda mi go stracić - mam już dwa straceńce na koncie. Co byście mi poradzili? Aha pryskałam ostatnio delikatnie wszystkie storczyki ashai - bo wszystkie albo zaczęły mieć pąki, albo pędy albo liście . Drugiemu dla odmiany na powierzchni podłoża pojawiła się taka pleśń jak pajęczyna ale wygląda cudnie ma piękne przyrosty korzeni rewelacyjnie kwitnie, więc też nie wiem czym to potraktować. Proszę Was znowu bardzo o radę. Pozdrawiam serdecznie

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl