Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Re: Zdjęcia z Drezna
Autor: Tomek Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: sobota, 28 marca 2009 18:24:02
Pani Regino

Tego typu wystawy organizuje się głównie w celach handlowych. Było dużo stoisk sprzedających prawie wszystkie storczyki świata. Ja głównie byłem zainteresowany ofertą firm kolumbijskich , peruwiańskich ( Peruflora) i wenezuelskich. Sprzedawały one storczyki tzw "bareroot" ( bez podłoża) bo takie są wymogi fitosanitarne. Jakość roślin była bardzo dobra ( bez plam i wełnowców). Ceny były zróżnicowane : od kilkuset euro do kilku euro. Za 8-9 euro można było kupić młode rośliny ( siewki ) np. Cattleya hardyana czy C. labiata s-a. Ale już za Callteya trianae var. sangre del toro ( bycza krew) zapłaciłem 80 Euro. Cattleya dowiana , dorosła roślina , 4 psb, bez podłoża - 45 Euro. Firmy niemieckie oferowały storczyki w doniczkach. Wybór roślin był ogromny i można było kupić niemal wszystko ( także wełnowce ...) .Chociaż szukałem i nie znalazłem Laelia alaori. Sprzedawano także książki o storczykach , podłoża i akcesoria , a także np biżuterię zrobioną z prawdziwych kwiatów falenopsisów ( uff, miałem na prezent dla żony ). Wystawa storczyków jest tam elementem większej, targowej ekspozycji. Wystawiały tam firmy handlujące wszelkimi nasionami i sadzonkami, sprzętem ogrodniczym, meblami ogrodowymi , rzeźbami ogrodowymi i fontannami. Oferowano na stoiskach regionalne wina, wędliny, smakowe herbaty i miód z Polski. Wystawie storczyków towarzyszyła wystawa kotów rasowych , a w sobotę i w niedzielę psów rasowych. Jednym słowem : ryż, mydło i powidło.
Ale było warto to zobaczyć....

Pozdrowienia - Tomek

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl