Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Re: Fotografia cyfrowa storczyków (czy jak kto woli fotografia makro w praktyce)
Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail:  
Data: środa, 29 stycznia 2003 22:22:10
Witam,
Pani Agnieszko, ponieważ jak Pani napisała, uczy się dopiero obsługi aparatu i zapewne robienia zdjęć, pozwolę sobie napisać co ja widzę na zdjęciu. Jest to kwiat Epidendrum pokazany bez głębi, ponieważ użycie lampy błyskowej i w tym przypadku czarnego tła na którym nie ma śladu cienia zniekształciło trochę obraz. Właśnie o tym, chyba się nie mylę napisał Pan Witold. Na jego zdjęciu ten pąk Emmy na pierwszym planie aż chce nas ukłuć. Polecam Pani moją metodę, nie dlatego że jestem taka mądra, ale ona daje wybór. Robię zawsze kilka zdjęć przy różnym oświetleniu, a czasami korzystam z takiej możliwości jak "sowa" tzn zdjęcia nocne ale też przy użyciu oświetlenia, to daje czasami ciekawe rezultaty. Potem następuje wybór i problem, co ja właściwie chciałam pokazać, element czy całą roślinę i jak to zdjęcie wykadrowć żeby osiągnąć zamierzony efekt. Nie zawsze się udaje, życzę Pani powodzenia i radości z fotografowania.
Pozdrawiam,
Ewka

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl