Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Re: Microsorum steerei pomocy
Autor: marzena
E-mail: m-sowka@tlen.pl
Data: wtorek, 13 kwietnia 2010 11:48:15
Tak to właśnie u mnie wygląda, listki ślicznotki (nie wszystkie) tracą swoją cudowną kobaltową barwę jeden (młodszy ale w miarę duży) jest już żółty.. Na logikę biorąc przestawiłam ją w ciemniejsze miejsce z dala od okna.. Ma cały czas wilgoć i w podłożu i jest minimum 2 razy dziennie zamgławiana. Buduję orchidarium niestety jeszcze nie jest gotowe i przynajmniej przez miesiąc nie będzie Robię je sama, ale to nie problem, problem jak zwykle z kosztami dość wysokimi, żeby zrealizować swoją wizję.. Także wilgotność przynajmniej przez miesiąc jeszcze tylko ok 60% w porywach do 70% Paprotka nie stała bezpośrednio na perapecie tylko metr półtorej od niego, fakt faktem, że w pobliżu okien południowo zachodnich, a ostatnio było trochę więcej "czystego" słońca.. Choć kiedy słońce jest bez chmur zakładam na okna od zewnątrz panele z podwójnie matowionej pleksi. Wygląda jak w szpitalu trochę ale zdaje egzamin i parapetowe storczyki mają się dobrze..
Dziękuję za odpowiedzi, już myślałam, nikt nie odpisze.. Myślicie, że to jaśnienie liści to rzeczywiście słońce? Czy źle zdiagnozowałam problem i błędem było przeniesienie jej w głąb pokoju?

pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi
Marzena

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl