Temat: |
Re: Mój phalaenopsis gubi liście od dołu problem |
Autor: |
milo 98 |
E-mail: |
|
Data: |
czwartek, 19 sierpnia 2010 18:05:44 |
Ze 120 kwiatami na trzech mocno rozgałęzionych pędach i z 10 liści albo i więcej nie pamiętam żeby mój storczyk miał problem. Ost. zaczęło się to dziać jak połowa kwiatów spadła ponieważ storczyk kwitnący wszedł znowu w fazę intensywnego wzrostu i pędy zaczęły się przedłużać wiec w całej okazałości był może z 1,5 miesiąca. Fakt faktem że od czerwca stoi w zupełnie innym mieszkaniu. Inne storczyki na mniejszą ilość światła zareagowały zrzuceniem kwiatów ale przyznam, że w tamtym mieszkaniu było naprawdę słonecznie aż kwiaty bardzo mocno wyblakły i miały na sobie sporo kurzu. Chociaż na storczykach utrzymywały się z 5 miesięcy albo dłużej. Ale się rozpisałem ale wracając do problemu. U mnie pędy kwiatowe zatrzymują się kiedy jest za mało słońca pochmurne 2,3 tygodnie zwłaszcza zimą zdarza się ale rzadko a co do liśćiiiiiiiiiiiiii to mam storczyka z 14 liści i nadal wypuszcza nowe bez nadmiernego nawożenia i żadnej mikoryzy wieć to żadna reguła a gdzie Pani przeczytała że storczyki phal mogą miec max 8 liści |
|
|
|