Temat: |
Re: Robaki w orchidarium |
Autor: |
Robert Kubacki |
E-mail: |
|
Data: |
wtorek, 21 czerwca 2011 10:12:32 |
Witam.
A ja, mając niemiłe wspomnienia, starałbym się je 'zlikwidować' :-)
Wikipedia m.in. podaje cyt. "Występują licznie w różnych wilgotnych środowiskach, we wszystkich typach gleb, ściółce leśnej, mchu, a nawet na śniegu. Odżywiają się martwą materią organiczną lub roślinami, przyczyniając się do rozwoju mikroflory glebowej. Wiele gatunków jest szkodnikami upraw szklarniowych."
A za pozycją "Ochrona roślin ozdobnych w szklarniach" PWRiL Warszawa 1991, w rozdz. dot. storczyków st.270 cyt. "Rośliny słabo rosną lub zamierają na skutek uszkodzenia kiełków, młodych korzonków, a niekiedy i liści. Sprawcami są liczne, drobne, bezskrzydłe, białawe, szarawe lub brązowawe owady, szybko poruszające się lub skaczące. Zasiedlają one zwykle stanowiska zacienione, wilgotne. W ciągu roku mogą dawać kilka pokoleń."
Może uda się Pani dostać jeden ze środków podanych na stronie --> http://www.storczyki.org.pl/uprawa/problemy/choroby_i_szkodniki/5_szkodniki.html
Osobiście stosowałem z bardzo dobrym skutkiem Basudin i Orthene, niestety nie wiem czy są one jeszcze dostępne w handlu.
Pozdrawiam, r. |
|
|
|