Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Re: Masdevallia zatrzymały wzrost pędów kwiatowych.
Autor: Elżbieta Ziąbkowska
E-mail: jaeuterpe@gmail.com
Data: czwartek, 3 stycznia 2013 18:43:08
U mnie Masdevallia są posegregowane.Każda ma miejsce w temp.jaką lubi.W miejscu dla chłodnolubnych,lecz na słońcu stała ignea.Zaczęła jednak marnieć i trafiła w cieplejsze miejsce.Poprawiła się,wypuściła jeszcze 2 pędy kwiatowe.
W zasadzie nigdy nie narzekałam na moje masdevallie.Słyszałam też,że aby kwitła musi się rozrosnąć,albo zaaklimatyzować.To dlaczego angulata nie rozrośnięta i nie zaaklimatyzowana,bo mam ją od lipiec/sierpień - jakoś tak,od razu zakwitła.Ma tylko kilka liści i niezbyt rozrośnięte korzonki.No i to botaniczny,a nie mieszańcowy storczyk.
Sugar Baby kwitnie chętnie i obficie,a u mnie wypuściła jeden marniutki pędzik,który stanął.Coccinee to samo,szansę na kwitnienie rokuje veitchiana.Tu ten pędzik jakby bardzo powoli rósł,ale jednak.Prawdopodobnie M.tovarensis jest trudna i ciężko zakwita.Na wzrost narzekać nie mogę.A pędziki kwiatowe u mnie też wypuściła.
Mam też falcatę o pomarańczowych kwiatach.Bardzo źle zniosła podróż.Myślałam już,że po niej,jednak się zmobilizowała,zaczęła wypuszczać listki,teraz ma rosnący pędzik kwiatowy i nowe przyrosty.
Ooo,mam i taką,która wygląda jak młody Bóg,ale nie kwitnie.To striatella x kimballiana.
Może im brakuje jakichś składników?
Ale piszcie,co uważacie.Ja postaram się wszystko sobie przeanalizować.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl