Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Re: Szukam osoby z sercem i storczykowym doświadczniem z Wrocławia
Autor: Duch
E-mail: duch_kleciny@vp.pl
Data: niedziela, 2 września 2018 16:47:55
Witam i bardzo dziękuję za szybką reakcję oraz przepraszam za moje spóźnienie. Zdjęcia spróbuję załączyć. Żeby nie było, że jestem leniwcem - jeszcze tego samego dnia gdy napisałem powyższą prośbę, wykonałem podstawowe czynności ratowania storczyków: usunąłem stare podłoże i zgniłe korzenie (nielmal wszystkie), miejsca cięć korzeni i okolice zabezpieczyłem 20% propolisem, wyczyściłem i zdezynfekowałem doniczki oraz pojemniki (godzina w occie 10%, potem spirytus) po czym storczyki obeschły poza doniczkami 3 dni.

Potem nowy keramzyt wyprażyłem w piekarniku (40min. 250stC), część korzeni powietrznych poszła do doniczek do keramzytu (niestety nie mam na razie kory). Przysypane keramzytem korzenie powietrzne storczyków są moczone raz na tydzień przez godzinę czy dwie w odstanej kranówce. Storczyki postawiłem w nieco mniej nasłonecznionym miejscu bo przy lipcowych upałach na południowym oknie miały łaźnię. Chyba im to służy bo korzenie zaczęły puszczać nowe zielone fragmenty a część liści wyładniała (są gładkie i zielone). Postaram się dopilnować by przez kilka tygodni jeszcze trochę wydobrzały by nie obarczać nikogo takimi podstawami, a potem może by można wrócić do prób rozmnożenia tych storczyków.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl