Temat: |
Storczyki gruntowe |
Autor: |
Witold Dobrzyński |
E-mail: |
witolddobrzynski@wp.pl |
Data: |
sobota, 10 grudnia 2005 23:42:33 |
W wątku o storczykach Australii Michał próbował rozwikłać zagadkę dotyczącą sposobu uprawy rodzaju thelymitra . W internecie raczej same ogólniki a u nas będzie pewnie trudno znaleść kogoś z jakimś doświadczeniem w tej sprawie. Mnie też kusi ten rodzaj ale gorzej z doświadczeniem w uprawie storczyków gruntowych . Na forum jak myślę będzie pewnie zaledwie kilka osób , które mogą pochwalić się jakimiś sukcesami w uprawie tych roślin.
We wrześniu kupiłem sobie z importu z Tajlandii małego "ziemniaczka" pt. "Pectelis sagarikii". To co znalazłem na jego temat było pod adresem http://merklesorchids.com/Orchidpages/pectelis_sagarikii.html (obecnie nie udało mi się już wejść na tą stronę ) Artykuł podawał jako minimalną temp. 10 st C i okres spoczynku 1-3 mies. Podlewanie nie częściej niż raz na 3 tygodnie, ale autor uprzedzał, żeby nie zasuszyć roślinki a normalne podlewanie zacząć dopiero jak pokaże się rozetka. Oglądając ostatnio mój "ziemniaczek" to od września troszkę się przymarszczył , chociaż nie wygląda to chyba tak źle , jednak nie zauważyłem żeby zamierzało z niego coś wyrosnąć . Ciekawy jestem jak tam inne "ziemniaczki". Wiem, że Witek Hanak też go zamawiał. Ja swojego trzymam w mieszance kory, luźnego włóknistego torfu z dodakiem pociętego mchu leśnego i obecnie w temp. 12-16 st.C, chociaż wcześniej był bardziej przechłodzony. Nie czuję się zbyt pewnie w uprawie czegoś co przez tyle czasu nie daje nawet znaku życia. Wdzięczny będę za słowo otuchy,czy każdą dobrą radę.
Innym tematem, który staram się zgłębić to uprawa śródziemnomorskich gatunków z rodzaju ophrys. Artykuł na stronie p. Witka przeczytałem kilka razy , ale nadal mam kilka wątpliwości, złaszcza dotyczących podłoża i przetrwania okresu zimowego. Ponieważ kilka roślin zostało wcześniej sprowadzonych bardzo proszę o informacje jak i z jakimi sukcesami są one uprawiane.
Pozdrawiam
Witek |
|
|
|