Temat: |
Re: Moje Dendrobium traci liście :( |
Autor: |
Andrzej Przygoda |
E-mail: |
|
Data: |
czwartek, 12 stycznia 2006 21:14:49 |
Panie Romanie.Kupiłem identyczne Dendrobium w styczniu 2003.Duże,obficie kwitnące.Po miesiącu zostały same ,gołe "patyki".Gdzieś w listopadzie pojawiło się "keiki" które odsadziłem / miało ok.10 cm./,ale nie utrzymało się.Chyba trochę się pospieszyłem.W 2004 ze starej rośliny wybijały jeszcze dwa razy pędy ale dość szybko zamierały.Podejrzewam teraz, że roślina była trzymana w zbyt chłodnym pokoju.Trzymam jeszcze starą łodygę w nimi szklarence parapetowej,ale na wiosnę chyba wyrzucę bo wygląda jak mumia.Skusiłem się drugi raz na ten sam okaz w stycznu 2005 / chyba to ich pora importu,no i dzień był dość ciepły / i też zaczął zrzucać liście ale cztery górne,na jednej z trzech dużych bulw, utrzymały się.W kwietniu wybił pęd kwiatowy /z tego ulistnionego / i trzynście kwiatów cieszyło oko do końca czerwca.Koniec lipca to wybicie nowej pseudobulwy.Wyrosła ładna, gruba,gęsto ulistniona. Moje wnioski : w/w dendrobium jest bardzo wrażliwe na przechłodzenie tzw."transportowe".W domu trzymać w warunkach jak dla phalaenopsisa.Jeśli zostawi sobie choć dwa liście to powinien mieć Pan z niego pociechę.Powodzenia Andrzej. |
|
|
|