Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Re: higiena pracy
Autor: Kuba
E-mail: jakel1@wp.pl
Data: wtorek, 6 czerwca 2006 18:28:35
Postaram się odpowiedzieć na pytanie pani Ewy. Otóż zdaję sobię sprawę, że woda prosto z kranu się nie nadaje do podlewania i to nie dotyczy tlko storczyków. Dlatego staram się używać wody, która wcześniej odstała swoje( w kilku konewkach). Rośliny nie są podlewane od dołu,tylko konewką od góry. Podlewam raz w tygodniu-(puki co nie widzę większej potrzeby, bo nie ma upałów).Staram się , by wszystkie korzenie były "mokre", natomiast robie wszystko ,by nie zamoczyć liści i stożka wzrostu. Każdy storczyk jest podlewany osobno, a woda, która spływa pozostaje na dnie wanny przez około godzinę. Następnie wodę spuszczam i czekam aż resztki wody spłyną z doniczek. Taki sposób podlewania wydaje mi się najbardziej praktyczny, choć nie wiem czy jest do końca właściwy. Ja przynajmniej tak podlewam rośliny od pół roku i są w lepszej kondycji, niż wcześniej. Jeżeli chodzi o zmianę podłoża i przesadzanie, to robie to raz w roku- w tym roku był drugi raz, bo storczyki mam od około dwóch lat. Oczywiście jeżeli na roślinie są jakieś zmiany chorobowe,to myje ja osobno. Swoją przygode ze storczykami zacząłem stosunkowo niedawno, więc mogę nie mieć jeszcze najlepszego doświadczenia, ale ciagle się uczę i zdobywam wiedzę na ich temat, jeżeli robie coś w niewłaśiwy sposób, to bardzo proszę o odpowiedź. Może jest lepszy sposób, o którym nie wiem???

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl