Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Re: higiena pracy
Autor: Ewa Iwańczyk
E-mail: ewaiw@jay.au.poznan.pl
Data: wtorek, 6 czerwca 2006 23:10:28
Dziekuje Kuba za odpowiedz, to ciekawe naprawde, jak ludzie radza sobie z podlewaniem, szczegolnie jesli sie ma setki storczykow, jak niektorzy forumowicze I dobrze, ze kazdy wypracowuje swoja metoda, ktora dziala. I w wannie moze byc, i technika dobra, mialam tylko watpliwosci co do zastosowania swiezej "parujacej" kranowy. Ale odstana juz nie brzmi tak drastycznie Idealny sposob na wode to przygotowac profesjonalna mieszanke (mozna takie rzeczy na zlecenie w Polsce robic) wg zalecen uprawowych, nawozowych dla wybranego gatunku i nawet odmiany, ktorej sklad dostosowany jest do znanego (zbadanego) skladu wody, jaka mamy do dyspozycji. Tak wiem nierealne. Ale tak sie to odbywa w produkcji. Amatorzy musza jednak stosowac sie do generalnych zasad pielegnacji i podlewania - obfite a rzadkie podlewanie, miekka woda itp. itd. Jak to zrobic w warunkach domowych - o tym mnostwo postow na obydwu forach.
I do Sebastiana. Nie tylko ja pisalam, ze Brita dziala. Lepiej niz samo odstawianie wody. Prosze tylko pamietac o regularnej wymianie wkladu (co miesiac przy srednim zuzyciu wody). O odstawianiu wody roznie pisza rozne zrodla. Minimum 12 godz w szerokim otwartym naczyniu np misce. W butelkach 24 godz i dluzej. To nie tylko chodzi o odparowanie chloru. Wytracaja sie tez rozne swinstwa na dnie. Zasada jest taka, ze kilka dni, nie wiem, czy ktokolwiek robil badania, ze optimum to tydzien, a np pol roku to juz niedobrze.
Pozdrawiam
Ewa

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl