Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Re: Re. Zbiorowy amok
Autor: Piotr Piesik
E-mail: Piotr.Piesik@storczyki.org.pl
Data: środa, 4 czerwca 2003 20:39:39
Szanowny Panie .
Nie dalej jak 30 maja tego roku na Forum PTMO pytał Pan jak powinna wyglądać zdrowa roślina phalaenopsis bo właśnie miał Pan zamiar kupić pierwszą roślinę do swojej kolekcji.Do chwili obecnej jak wynika z tekstu na Forum Orchidarium to jedyna Pana roślina.
Kupił Pan phalaenopsis 31 maja br.a więc 5 dni temu -natychmiast wystąpił u Pana problem czy i jak podlać rślinę a wynika to z zapytań na Forum.
2 czerwca miał Pan problem ile krowieńca i w jakiej formie zadać roślinie!!!
3 czerwca Pana roślinę gnębi poważny problem-pęknięcie liścia.
Jak więc widać to naprawdę Pana raczkowanie storczykowe .
Proponuję trochę peeksperymentować ,pouprawiać rośliny a potem ze znawstwem o storczykach dyskutować.Inaczej wychodzą z tego steki bzdur.
Kiedyś toczyła się ostra dyskusja o bylejakości pisania i błędach ortograficznych.
Ja protestuję przeciwko bylejakości merytorycznej tekstu.Proszę wziąć pod uwagę że teksty kierowane są do kogoś.Wychodzę z założenia ,że szanujemy odbiorcę naszego tekstu w związku z czym może zastanówmy się przed wysłaniem w świat naszego tekstu ,czy ma on jakąś wartość.

I jeszcze jeden problem !!!
Problem nieszczęsnych phalaenopsisów.Przeglądam tematy ostatnich zapytań na Forum PTMO i widzę,że najtrudniejszymi storczykami do uprawy są phalaenopsisy!!!
Co drugi tekst dotyczy a to nieotwierającego się pąka,a to więdnącego czy pękniętego liścia a to znowu zgnitego korzonka itd...do obłędu.
Myślę,że jest ogromna pustka w temacie phalaenopsis z OBI i koniecznie trzeba by ją wypełnić artykułem w którym te wszystkie problemy można by zamieścić.
Może mam zły dzień ,może są i inne przyczyny moich irytacji ale myślę,że warto robić wszystko aby ożywiać wymianę informacji przez forum i oby na coraz wyższym poziomie.
Namawiam wszystkich do twórczych dyskusji bo pozwlają nam się wspólnie uczyć.

Ze storczykowymi pozdrowieniami .I bez urazy.
PP

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl