Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Katlejasta ... Iwanagaara Apple Blossom
Autor: Andrzej Bucior
E-mail: andrzej.m.b@wp.pl
Data: wtorek, 13 marca 2007 20:24:41

"Katlejasta" ... ........................

Iwanagaara Apple Blossom

....................................................
Iwanagaara jest krzyżówką czterech rodzajów storczyków: Brassavola x Cattleya x Caularthron (Diacrium) x Laelia.
Iwanagaara Apple Blossom na polskich stronach internetowych chyba jeszcze nie była wzmiankowana i dlatego tym bardziej się cieszę
z pierwszego kwitnienia u mnie. Podobną "katlejastą" fotografowała Pani Tamara Florczak - bez podania nazwy.
Moją roślinę mam od pół roku - tj. od IX 2006. Dostałem ją z nazwą jako piękny egzemplarz z 5 dużymi pędami i 3 dawnymi małymi. Chyba tylko jeden z tych dużych miał kwiaty.
Wysokość rośliny ok. 25 cm, ale pędy szersze niż wysokie - dwa rozłożyste liście mają rozpiętość po ok. 30 cm.
W moim "tuneliku" foliowym na parapecie okiennym o wystawie południowej zaczął wyrastać nowy przyrost. We wrześniu 2006 miał 1 cm wysokości. W tym samym tuneliku trzymam opisywaną w 2005 r. Cattleya warscewiczii...
Mimo pochmurnych jesiennych i zimowych dni nowy pęd osiągnął wielkość poprzednich "dużych" i ...
dokładnie miesiąc temu zauważyłem napęczniały pąk/pochewkę pędu kwiatowego.

Widok całej rośliny 13 II 2007 - w środku nowy pęd z nabrzmiałą pochewką

Zbliżenie pąka pędu kwiatowego.

Pęd kwiatowy 2 III 2007.

10 III 2007 - zaczyna rozwijać się pierwszy kwiat

Następne zdjęcia zrobiłem wczoraj - 12 III 2007 r.

Mam nadzieję, że wkrótce rozwiną się następne pąki.
Piękny i delikatny jest zapach - przypomina fiołki czy frezje. Wielkość kwiatu 9 cm. Trwałość jeszcze nie sprawdzona.
Bardzo cieszę się z tego kwitnienia i także Państwu życzę radości ze swoich storczyków.
Serdecznie wszystkich pozdrawiam,

Andrzej Bucior.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl