Temat: |
Re: Bifrenaria harrisoniae |
Autor: |
Tamara Florczak |
E-mail: |
|
Data: |
piątek, 6 kwietnia 2007 08:40:12 |
Witam
I GRATULUJĘ kwitnienia, Pani Aniu!
Jak na roślinę po podziale, Pani podopieczna "radzi" sobie całkiem nieźle!
Odpowiadając na pytanie z radością muszę się pochwalić, że nie zdołałam jeszcze "umordować" mojego storczyka i o 10 dni wcześniej niż w ubiegłym roku, bo od 31. marca mnie również obdarowuje on widokiem swych niebanalnych kwiatów o oryginalnym, ale zdecydowanie NIEKONWALIOWYM zapachu.
Nie potrafię zdefiniować woni tych kwiatów. Hmm, jabłek mi to nie przypomina , jakieś korzenne nuty tam są..., ale ogólnie baza jest tak ostra, że nawet najdrobniejsza próba "zaciągnięcia się" paraliżuje mi organ powonienia!
Pomijając ten mankament – zaznaczam jednak, że jest to subiektywne odczucie! - cieszę się, że mam tego storczyka w kolekcji, bo jest bezproblemowy w uprawie i chętnie kwitnie, co widać na zdjęciu:

Dodam jeszcze, że w ubiegłym roku kwiaty utrzymały się na roślinie 22 dni (trochę zabrakło do podawanych w literaturze 4 tygodni ).
Gdyby ta żywotność powtórzyła się i w bieżącym sezonie, to uwzględniając fakt, iż pędy nie rozwijają się w jednym czasie, całkowity okres kwitnienia będzie na pewno dłuższy.
Pozdrawiam serdecznie i życzę Wszystkim obfitych kwitnień nie tylko bifrenarii oraz Wesołych Świąt Wielkanocnych!
Tamara
|
|
|
|