Temat: |
Laeliocatonia French Night Offenbach |
Autor: |
Tomek Szewerniak |
E-mail: |
vetom@wp.pl |
Data: |
niedziela, 30 września 2007 20:05:02 |
Witam!
Kwiat o tyle piękny co trudny do sfotografowania . W każdym oświetleniu ten biskupi kolor jest trochę inny . Próbowałem na różne sposoby fotografować , ale mój aparat nie jest w stanie oddać intensywności tego koloru. Wobec tego proponuję pohodować tego storczyka , bo jest tego wart. Mam go od 2 lat i jest to jego pierwsze kwitnięcie, ( więc może następne będzie jeszcze ładniejsze ? ). Zimą stoi na południowym parapecie , a latem w pełnym słońcu w ciepłym miejscu. Ostrożnie z podlewaniem - wrażliwy na zalewanie ( zagniwają przyrosty).
A teraz ciekawostka : w jego składzie rodzicielskim występuje Sophronitis , Cattleya i Broughtonia , ale nie ma Laeli ! Więc dlaczego laeliocatonia ? Trudno zgadnąć . Wg wykazu nazw intergenerycznych hybryd cattleyi z 1988 roku krzyżówka cattleja + broughtonia + sophronitis - to B I S H O P A R A . Nawet gdyby jakimś cudem dostały się tam geny laeli to krzyżówka cattleya + broughtonia + sophronitis + laelia nazywa się ..... H A W K I N S A R A ! I jak tu wierzyć sprzedawcom ?.
A oto cała "Ona" :

Pozdrowienia - Tomek |
|
|
|