Temat: |
Re: Doritis pulcherima i Ph. pulchra Red Beard |
Autor: |
Jerzy A. Kopias |
E-mail: |
jakop@imp.lodz.pl |
Data: |
poniedziałek, 8 października 2007 15:51:18 |
Szanowne Panie (Monika i Monika W.)!
Wprawdzie pytanie jest kierowane personalnie do Pana Aleksandra, ale postanowiłem odpowiedzieć, gdyż moje doświadczenia z Phalaenopsis pulchra sa zapewne dłuższe. Ja sprowadziłem do Polski klon 'Red Beard' tej Phalaenopsis i z mojej rośliny matecznej prawdopodobnie pochodzą wszystkie hodowane w Polsce egzemplarze tej rośliny (a już z całą pewnością roślina Pana Aleksandra). Przy okazji zwracam uwagę, że nazwa klonu powinna być pisana z dużej litery i ujęta w pojedyńczy cudzysłów.
Phalaenopsis pulchra jest rośliną chłodolubną. W naturze występuje na Filipinach grubo powyżej 1000 metrów nad poziom morza i, w związku z tym, pomimo iż to tropik, temperatury dzienne nigdy nie przekraczaja 25 stopni C, a nocne kształtują się między 10 a 15 stopni. I w tym właśnie cały kłopot z wprowadzeniem tej Phalaenopsis w stan kwitnienia. Dodatkowa trudność polega na tym, że naturalną porą kwitnienia tego gatunku jest nasze lato, kiedy szczególnie nie jest łatwo zapewnić roślinie właściwy jej przedział temperatur. Jeśli są one wyższe, roślina corocznie wydaje nowe kwiatostany i wydłuża wcześniejsze, po czym nie inicjuje pąków kwiatowych, a w ich miejsce jedyni tworzy nowe przyrosty wegetatywne (tzw. keiki). Te ostatnie bardzo szybko, przy niewielkiej masie własnej, tworzą kolejne kwiatostany. Jest przy tym ważne, aby wcześnie nie oddzielać owych keiki, gdyż te nie będą po ich usamodzielnieniu kwitły także dlatego, iż zdolność do kwitnienia zależy także od masy rośliny (jej zasobów). Co zatem zrobić?
1/ Przy braku moążliwości zapewnienia odpowiednich temperatur oddziaływać dodatkowymi "stresorami" (czynnikami sprzyjającymi indukcji pąków kwiatowych). I tak: - od końca kwietnia zapewnić więcej światła i ograniczyć podlewanie, - roślinę umieścić bezpośrednio w otwartym wywietrzniku okiennym lub otwieranym (szczególnie nocą) oknie.
2/ Po 20 maja hodować roślinę na balkonie, zapewniając bardzo jasne stanowisko. Warunkiem, jak przy zdecydowanej większości Phalaenopsis, jest oczywiście zadbanie o to, aby słońce nie operowało bezpośrednio po liściach.
Życzę powodzenia
Jerzy A. Kopias |
|
|
|