Temat: |
Restrepia trichoglossa |
Autor: |
Piotr Markiewicz |
E-mail: |
piotrmar@yahoo.co.uk |
Data: |
środa, 31 października 2007 20:25:21 |
Ostanio Sandra pokazała kilka z Restrepii to i ja mam swoją pierwszą w życiu no i pewnie nie ostatnią
Restrepia trichoglossa to gatunek zamieszkujący tereny Panamy, Kolumbii, Peru i Ekwadoru na przeróżnych wysokościach od 300 do 3200m npm. Moja roślinka to prezent pochodzący z podziału dużo większej rośliny, gdy dostawałem kika listków zamontowanych na podkładce korkowej ze spanghum, widziałem już kwitnącą jej siostrę i z miejsca ucieszyłem się. Kwiat około 3 cm za to pięknie wybarwiony. Poza takim ubarwieniem jak pokażę ta Restrepia może być także w kropki zamiast pasków, lub też bez niczego przechodząc z purpury w żółty lub nawet niemal kremowy i zapewne mnóstwo kombinacji tych typów.
Niebawem po jej otrzymaniu wynóżył się i u mnie pączek, pierwszy zasechł być może powiesiłem w zbyt słonecznym miejscu i za mało wilgotnym, potem przeniosłem roślinkę do mini-orchidarium no i niebawem mogłem się cieszyć kolejnym pączkiem i kwiatem.

to wspominana siostra mojej roślinki

a to już u mnie

Kwiat utrzymał się u mnie około 5-6 dni nie wiem jak to jest u innych czy podobnie?
Pozdrawiam
Piotr Markiewicz
|
|
|
|