Temat: |
Re: Schoenorchis fragrans |
Autor: |
Grażyna Siemińska |
E-mail: |
g.sieminska@chello.pl |
Data: |
czwartek, 26 czerwca 2008 21:03:23 |
Witam,
dokopałam się do tego dwuipółletniego wątku, bo ta roślinka zakwitła i u mnie, choć mam ją dopiero kilka miesięcy.
Przy okazji trochę więcej informacji
Schoenorchis to stosunkowo nieliczny rodzaj z pleniemia Vandeae, podplemię Aeridinae. To na ogół miniaturowe, epifityczne storczyki występujące w południowo-wschodniej Azji, od Himalajów po Nową Gwineę.
Schoenorchis fragrans (Parish & Rchb. f.) Seidenf. & Smitin. 1963 jest prawdziwym klejnocikiem wśród storczyków. Na nic zdadzą się narzekania na brak miejsca . Roślina mierzy najwyżej kilka cm, długość jej liści nie przekracza 2 cm, niewiele dłuższy niż 1 cm kwiatostan wyrasta - jak to u vandowatych bywa – z kątów liściowych. Kwiatów, raczej 2-3 mm mikrokwiatków, może być nawet ok. 20, otwierają się sukcesywnie i pachną.
Obszar występowania tego gatunku to stan Assam w Indiach, Myanmar, Tajlandia i Prowincja Yunnan w Chinach.
Ta ciepłolubna roślinka wymaga bardzo jasnego stanowiska, ale trzeba uważać, aby nie nastąpiło odwodnienie. Zimą można nieco obniżyć temperaturę (do 20 stopni C), zwłaszcza jeżeli nie ma wystarczająco jasnego stanowiska.
Synonimy: Gastrochilus fragrans (C.S.P.Parish & Rchb.f.) Kuntze 1891; *Saccolabium fragrans Parish & Rchb. f. 1874
Oprócz samych uroczych kwiatów, ciekawe są balonikowate ostrogi .

I jeszcze zdjęcie z "dyżurną 1-groszówką

Polecam i pozdrawiam,
Grażyna
|
|
|
|