Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Thecostele alata
Autor: Piotr Bałdyga
E-mail: baltyk@stiasny.com.pl
Data: poniedziałek, 13 października 2008 16:46:39
Witam,
chciałbym zaprezentować mniej znany gatunek.

Storczyk dotarł do mnie prosto z Tajlandii już z pędem kwiatowym. Thecostele jest blisko spokrewnione z rodzajem Acriopsis i może dlatego ta roślina była błędnie oznaczona jako Acriopsis lilifolia. Po porównaniu ze zdjęciami kwitnącej Acriopsis lilifolia wiedziałem na pewno, że to coś innego. Przez przypadek, podczas przeglądania encyklopedii storczyków natknąłem się na zdjęcie kwiatów identycznych z kwiatami mojej rośliny i to właśnie bylo Thecostele...

Rośliny te występują w pdołudniowo-wschodniej Azji w lasach rosnących od poziomu morza do wysokości 1800 m.

Miała być to niewielka roślina, zdolna do kwitnienia, a po otwarciu paczki okazało się, że stałem się posiadaczem okazu o prawie 50. pseudobulwach!

Roślina jesienią gubi liście, przechodząc krótki okres spoczynku. Przez jeden miesiąc pod koniec zimy nie powinno się jej wcale podlewać.

Pędy kwiatowe pojawiają się u podstawy dorosłych, często bezlistnych pseudobulw. Mogą mieć do 50 cm długości i do 40 kwiatów, które otwierają się sukcesywnie wraz z wydłużaniem się pędu. Są niewielkie, średnicy ok. 1 cm i dla mnie sprawiają wrażenie porcelnowych.
No i trudno się je fotografuje

Jako ciekawostkę mogę dodać, ze u tego gatunku korzenie wyrastają do góry tworząc rodzaj koszyka na spadające liście, które rozkładając się dostarczają roślinie pożywienia.

Tyle teorii, zobaczymy jak sprawdzi się w praktyce. Mam nadzieję, że nie przysporzy mi wielu kłopotów i rozrośnie się jeszcze bardziej.

pozdrawiam,
Piotr

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl