Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Trichopilia tortilis
Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy.dziedzic@orchidarium.pl
Data: czwartek, 22 lipca 2004 15:03:14
Jest kilka storczyków (no może więcej ), które są dla mnie uosobieniem egzotyki. To jest jeden z nich. Jeszcze ze 20 lat temu, czytając tłumaczoną z czeskiego książkę "Storczyki", wiedziałem, że kiedyś będę ją miał.... no i nie żałuję, że moje życzenie się spełniło...

Uprawiam ją od 3 lat i co roku niezawodnie kwitnie na przełomie czerwca i lipca, mimo iż uprawiam ją z reguły cieplej, niż nakazują wszelkie informacje o jej preferencjach temperaturowych. W zeszłym roku miała 12 kwiatów, w tym roku mniej - z mojej własnej winy. Młode przyrosty są bardzo wrażliwe na wodę. Ponieważ jednocześnie przez długi czas - ponad miesiąc - są złożone wpół, bardzo łatwo o przypadkowe dostanie się wody do wąskiego lejka. Wystarczy jedno nieostrożne podlanie i gniją w ciągu kilku dni. I oczywiście tak się stało - straciłem 4 nowe przyrosty, czyli pewnie z 10 do 12 kwiatów, ponieważ jedna pseudobulwa wytwarza z reguły 2 do 3 kwiatów.

Łodyga ma zawsze jeden kwiat utrzymujący się około trzech tygodni, ale kolejne łodygi kwiatowe wyrastają sukcesywnie przez trzy tygodnie lub czasem dłużej. Potrafi tez powtórzyć kwitnienie po kilku tygodniach.

Tak wygląda moja trichopilia w lipcu 2004 - pozostałe zdjęcia można znaleźć w Galerii Orchidarium.

Pozdrawiam,
Jerzy

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl