Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Encyclia fragrans aka Anacheilium fragrans
Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: piątek, 23 lipca 2010 19:51:17

Witam,

Zdziwiłam się, że nie ma jeszcze prezentacji tego uroczego storczyka .
Encyclia fragrans (Swartz) Lemee 1955 to obecnie Anacheilium fragrans (Sw) Acuńa 1938, ale ja wolę jednak Encyclia ...

Występuje na Jamajce w górach chłodniejszej, zachodnio-środkowej części wyspy i rośliny pochodzące stamtąd kwitną latem. Występuje także w wielu krajach Ameryki Środkowej i Południowej, na ogół w nizinnych lasach deszczowych, ale aż do wysokości 2000 m. Z tych regionów pochodzące rośliny kwitną na ogół zimą i wiosną, ale tak naprawdę kwitnienie jest możliwe w ciągu całego roku.

Jest to średniej wielkości roślina, z kwiatami o średnicy prawie 4 cm .

Przy okazji niespodziewanego kwitnięcia u mnie, poszperałam trochę po książce i w necie, bo wiem o problemach z myleniem Encyclia fragrans i Encyclia radiata. No i okazało się, że to jest Encyclia fragrans. Świadczy o tym m.in. ostry szpic warżki, inny kształt płatków, ale przede wszystkim 3 zęby na prętosłupie, podczas gdy Encyclia radiata ma 1 ząb na środku prętosłupa (arkusz uprawy tej ostatniej rośliny jest w Dziale "Storczyki od A do Z"). Jak się więc okazało, wiele zdjęć w naszej Galerii opisanych jako E.fragrans, to nie jest to. Będę musiała prosić Jerzego o korektę nazw.

Sama kiedyś miałam storczyka opisanego jako Encyclia fragrans od Piotra Piesika, ale to jednak nie była E.fragrans tylko E.radiata.

No to dość wywodów, a teraz zdjęcia pięknie pachnącej (miód z wanilią) roślinki

Polecam i pozdrawiam,
Grażyna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl