Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Vanda lamellata
Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: sobota, 1 stycznia 2011 21:32:28
Vanda lamellata Lindley 1838

Nazwę swą zawdzięcza wąskim ‘ ridges’ na warżce i teraz nie wiem czy chodzi o krawędzie czy paski, wzgórki? pewnie paskom, tak czy inaczej czemuś na warżce ;-)

Porządki noworoczne fotek z pulpitu więc parę zaległych prezentacji.

Jak na vandowate to całkiem niewielka roślina do 40cm wysoka i liście do 20 cm, naturalnie występująca na Borneo, Tajwanie i Filipinach.

Opisy tego gatunku notują występowanie w pełnym słońcu w okolicach morza na klifach jak i na gałęziach przybrzeżnych lasów, różnych rejonów i wielu wysp. Za czym idzie ich różnorodność i występowanie kilku form kolorystycznych.

Moja roślina raczej mniejsza niż w literaturze, albo raczej po prostu jeszcze dosyć młoda stąd pewnie i kwiatów też nie aż tyle. To mnie jednak nie martwi za to nie wyczuwam jakiegoś silnego zapachu i tu trochę szkoda bo powinien być…

Odmiana var. boxalli ma bardziej białe tło kwiatów i może ich mieć aż do 40stu!.

Prezentacje odwlekałem, bo roślina kwitła kilka razy i pąków było coraz więcej jednak za każdym razem górne zamierały, myślę że za niskie temperatury to powodowały. Pare fotek część już pokazywałem:

Pozdrawiam

Piotr Markiewicz

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl