Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Epigeneium stella-silvae syn. acuminatum?
Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: wtorek, 27 maja 2014 02:41:16
Epigeneium stella-silvae (Loher & Kraenzl.) Summerh. 1957

Epigeneium acuminatum (Rolfe) Summerhayes. 1957 - choć już w 1908 Rolfe opisał je jako Dendrobium acuminatum a typ został zebrany w 1904 roku przez TE Borden w Bataan na wyspie Luzon. Tu może wtrącę, że rodzaj Epigeneium czasem mylnie spokrewniany z Coelogyne, jest tak naprawdę bliskim krewniakiem co do Dendrobium a następnie Bulbophyllum.

Roślinkę nabyłem dokładnie 3 lata temu. Przez pierwsze dwa nic zupełnie nie chciało się dziać, a ponieważ bulwy były dalej twarde mimo że całe pomarszczone roślina uniknęła kompostownika, choć myślałem, że to kwestia czasu. W poprzednim roku w końcu się wykluł jakiś przyrost, a w tym dostałem wspaniałą niespodziankę.

Gatunek ten - stella-silvae najprawdopodobniej jest synonimem Epigeneium acuminatum, różniąc się nieco mniejszym rozmiarem i mniejszą ilością kwiatów na pędzie. Z tego co widzę na fotkach jakby warżka prezentuję się u acuminatum na bardziej wysmukłą. Ale pewnie to dokładnie to samo, ewentualnie jakaś forma, bo nawet nie ma cech na podgatunek...

Naturalnie występuje jako endemit na Filipinach a dokładnie na wspomnianej wcześniej wyspie Luzon. Często w pełnym słońcu na wyżynnych terenach powyżej 500 m n.p.m.

acuminatum może mieć do 10 (15) kwiatów. U mnie jest całe 4 ale i tak cieszy i do tego intensywnie ładnie pachnie szczególnie w słoneczne dni.

Pozdrawiam

Piotr

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl