Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Dendrobium canaliculatum
Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: Grazyna.Sieminska@poczta.neostrada.pl
Data: sobota, 19 listopada 2005 16:00:54

Witam,

Kolejna roślina to "uparciuch" , koniecznie chce kwitnąć
Zakup z wrześniowego importu z Indonezji.
Jak to bywa w takich przypadkach, roślina (5 pseudobulw) dotarła co prawda bez korzeni, ale z pędem kwiatowym i już rozwijającymi się kwiatami . Po zrobieniu kilku zdjęć pęd obcięłam , no cóż, wolę najpierw korzenie i nowe przyrosty...
Jakieś 3 tygodnie temu zauważyłam wyrastające kolejne pędy kwiatowe , a korzeni ani śladu...no to zostawiłam jeden, a resztę obcięłam
Dziś, kiedy kwiaty już w większości rozwinęły się, postanowiłam "uparciucha" znowu uwiecznić i odkryłam kolejny pęd kwiatowy!!!

Roślinka stoi na tych swoich pseudobulwach bez korzeni w malutkiej doniczce, na sphagnum...

Kwiaty nie są duże, 2,5-3 cm, to zresztą w ogóle storczyk zaliczany do miniaturowych...

A to już pęd kwiatowy po obcięciu

I jeszcze jedno zdjęcie PACHNĄCYCH kwiatów

Dendrobia te pochodzą głównie z Australii i Nowej Gwinei, gdzie rosną epifitycznie na wysokościach od poziomu morza do ok. 800 m npm.
Wymagają bardzo dużo światła, ciepła, wysokiej wilgotności i prawie suchej zimy. Kwiatostany wyrastają z węzłów przy wierzchołkach, zarówno na starych jak i na nowych przyrostach. I delikatnie pachną
No to teraz czekam na korzenie, nowy przyrost, czyli "byle do wiosny", a wtedy pozwolę mu kwitnąć do woli

Pozdrawiam,
Grażyna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl