Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Rewelacja z krakowskiej wystawy - Encyclia campylostalix
Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: poniedziałek, 15 maja 2006 16:54:03

Witam,

Dostaję mnóstwo maili z pytaniem o w/w roślinkę , więc zamiast odrabiać zaległości , postanowiłam zrobić kilka zdjęć i dowiedzieć się o niej czegoś więcej .

Encyclia campylostalix (Rchb.f)Schltr 1922 to obecnie Pollardia campylostalix [Rchb.f] Whitner & Harding 2004, czyli znowu zwariować można, bo niektóre encyclie (te gdzie warżka jest częściowo połączona z prętosłupem, a kwiaty uległy resupinacji) przeniesiono do rodzaju Pollardia
Jest to ciepłolubna encyclia, występuje w Gwatemali, Panamie i Kostaryce, na wysokościach 1400 - 2000 m, ale w pasie równikowym, więc jednak jest tam dość ciepło. Rośnie w wilgotnych lasach pokrywających niższe pasma górskie. Wymaga dużo światła.

"Wykładziku" koniec, teraz trochę zdjęć, bo roślina jest rewelacyjna . Jak Manuel rozpakowywał rośliny na wystawę i ją zobaczyłam, od razu była moja . Było jeszcze kilka, rozeszły się jak ciepłe bułeczki i trudno się dziwić . Omszałe, prawie niebieskawe liście i takież zewnętrzne powierzchnie płatków... zreszta popatrzcie sami
Posadzona jest w 5-ciocentymetrowej doniczce...

Obfotografowana jak chyba żadna inna

Pozdrawiam,
Grażyna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl