Temat: |
Re: Cattleya, ale jaka nazwa gatunkowa? |
Autor: |
Ewa Jóźwiak |
E-mail: |
Ewka@hejstorczyki.pl |
Data: |
piątek, 2 czerwca 2006 18:14:13 |
Witaj Piotrze,
korzystając z tekstu z tej strony, to mam zauważalne pewnie różnice;
"Wielkość i typ rośliny:
Jest to duży epifit o wzroście sympodialnym, dorastający do wysokości ok. 100 cm." - zgoda moja roślina też duża.
"Pseudobulwy/łodyga:
Pseudobulwy osiągają do 60 cm długości. Podobne do pędów pseudobulwy są nieco rozdęte i spłaszczone w górnej części. Gdy są młode, są błyszczące, ale z wiekiem stają się nieco żebrowane. Nowe przyrosty zaczynają wzrost jesienią i dojrzewają w zimie. Pseudobulwa to prawie połowa wysokości całej rośliny, a wyprostowany liść to druga jej połowa." - ja mam też po dwa liście na pseudobulwach i po jednym, mix.
"Wyjątkowo dobrze uprawiane rośliny mogą osiągnąć wysokość 100 cm. Rośliny te mają tendencję do wytwarzania nowych przyrostów wzdłuż jednej linii i rzadko tworzą rozgałęzienia." - moja część to właśnie rozgałęzienie, kawałek starej części która się rozgałęziła na dwa pędy.
"Liście:
Liście mają 30-38 cm długości i 5 cm szerokości. Pojedynczy wyprostowany liść wyrasta na szczycie każdej pseudobulwy. Jest on ciemnozielony, gruby, skórzasty i ma zaokrąglony wierzchołek." - tak mają zaokrąglone wierzchołki, ale tak mają i inne katlejaste.
"Część warżki przy podstawie jest zwykle biaława na zewnątrz, ale jej wnętrze jest blado- do jasnożółtego z purpurowymi liniami. Te linie rozchodzą się, z wyjątkiem 3 środkowych, które są ułożone równolegle. Duża działka środkowa jest zwykle aksamitno-purpurowa i ma trochę żyłek w kolorze kasztanowo-purpurowym." -ten kawałek się zgadza. Na jednym zdjęciu, gdzie jest rozłożona warżka na płasko widać te trzy linie równoległe.
Może Jerzy się wypowie, może uzyska jakieś informacje na podstawie zdjęć od dostawcy. I jakie ma propozycje?
Ciekawa jestem również jak tam wygląda roślina u osoby, która kupiła jej część.
Pozdrawiam
ewka
|
|
|
|