Temat: |
Pholidota imbicata |
Autor: |
Tomek Szewerniak |
E-mail: |
vetom@wp.pl |
Data: |
wtorek, 27 czerwca 2006 20:34:32 |
Witam !
W galerii storczykowych "dziwolągów" przedstawiam Państwu storczyka - Pholidota imbricata. Sądząc z opisów , niczym perz porasta tereny od południowych Chin po Australię i od Indii do Filipin. Jest tam powszechnie występującym storczykiem, rośnie w pełnym słońcu i w umiarkowanym cieniu. Rośnie jako litofit na skałach wapiennych lub wulkanicznych oraz jako epifit na drzewach. Kiedy już zakwitnie ( u mnie kwiatostan rozwijał się blisko rok) to na kwiatostanie długośco 30 - 50 cm znajduje się od 50 do 100 kwiatów o lekkim zapachu piżma lub bez zapachu ( niestety mój nie pachnie) .

Pholidota imbricata powinna sie adaptować do różnych warunków uprawy , byle było ciepło !. U mnie rośnie w ciepłym orchidarium w temperaturze 22-30 oC i przy wilgotności 60%-85%. Podłoże typowe dla epifitów, stale umiarkowanie wilgotne.

Jak na moje zamiłowanie do storczyków z dużymi kwiatami( im większy tym lepszy )
to Pholidota nie powinna "zagrzać " miejsca na moim parapecie, ale jak na razie rodzina uznała Pholidotę za "całkiem urokliwą" , więc zostanie.

Pozdrowienia - Tomek |
|
|
|