Temat: |
Re: Storczykowe zagadki |
Autor: |
Andrzej - Storczyki AS |
E-mail: |
andrzej@klubik.pl |
Data: |
niedziela, 9 lipca 2006 11:58:20 |
Czekałem długo ale nie doczekałem się więcej odpowiedzi.Właściwie wszyscy mają rację.Pierwsza to w/g zakupu Drakula chimaera co zresztą można się doczytać na widocznej etykiecie, aczkolwiek również uważam p.Moniko że może to pomyła i jest to andreattae, jest do niej bardzo podobna. Druga drakula to krzyżówka D.vampira x Portilla popoviana. To ta sama roślina p.Piotrze z wystawy choć to już następny kwiat.Obecnie wytworzyła już 3 pędy regularnie powtarzające kwitnienie. Trzecia to oczywioście Sievekingia suavis. P.Wando wygląda łyso bo liście ma powyżej zdięcia choć tylko 3 ale zdrowe. Obecnie wypuszcza nowy przyrost.To kwitnienie to dla mnie niespodzianka. Roślina kwitła na początku maja i nie spodziewałem się drugiego po miesiącu. Nie zwracałem na roślinę większej uwagi,tym bardziej że rośnie powyżej poziomu oczu, tymczasem dzień przed kwitnieniem zauważyłem wychylające się z doniczki żółtawe pączki.Niestety kwitnie krótko. pierwsze kwitnienie 5 dni, drugie 3 dni (było zdecydowanie cieplej). Roślina powinna rosnąć na korze lub w koszyku by pęd kwiatowy mógł swobodnie się zwieszać. Ja na początek posadziłem ją w donioczce aby się wzmocniła i rozrosła niespodziewając się że zkwitnie. Wszystkim dziękuję za zainteresowanie i odpowiedzi.
Pozdrawiam
Andrzej |
|
|
|