Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  citrosept
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: tajga
E-mail: ajg@kolonianet.pl
Data: niedziela, 24 września 2006 10:19:23
Witam wszystkich. Jak właściwie należy stosować citrosept, taki z apteki? Czy podejrzane miejsce na phalaenopsisie można posmarować formą nierozcieńczoną? I jak często to robić?

Autor: Romuald Kosina
E-mail: kosina@biol.uni.wroc.pl
Data: niedziela, 24 września 2006 13:46:05
Tajgo,
nie jestem specjalistą od citroseptu, ale jego konsumentem. Stosowałem kilka razy na storczyki, ale zawsze było to takie stężenie, jakie przygotowuję dla siebie (10-20 kropli na szklankę). Bez rozcieńczenia będzie zbyt stężony i zadziała tak, jak na nasz nabłonek w jamie ustnej, "spali", a dokładniej spowoduje silną plazmolizę komórek storczyka i ich obumarcie. Znane jest działanie wyciągów z pestek cytrusów na grzyby, być może te flawonoidy działają też bakteriostatycznie. Opinię taką potwierdza książka o storczykach m.in. autorstwa prof. Szlachetki. Zatem pewne infekcje u storczyków mogą likwidować. Są rasowe preparaty grzybobójcze, ale nie musimy odrzucać takiego "domowego" sposobu z citroseptem.
Pozdrawiam!!!
Romek

Autor: Basia Bawej
E-mail:  
Data: poniedziałek, 25 września 2006 21:50:04
tojga,
Ja stosuję citrosept ale koniecznie rozcieńczony w takiej proporcji jak podaje Romek. Opryskuję wtedy całą roślinkę, tak dla "zdrowotności".
Pozdrawiam Basia

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl