Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Oklapnięte liście falka i dziwne plamy...
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Ania107
E-mail:  
Data: środa, 29 listopada 2006 20:55:11
Nie wiem co się stało z moim ukochanym falkiem. Liście kompletnie mu oklapły i zwiotczały. Taka sytuacja miała juz miejsce latem w czasie upałów...wtedy ustawiłam go na tacce z mokrymi kamyczkami, zwiększyła się wilgotność powietrza i liście wróciły do poprzedniego stanu. Teraz niestety już to nie pomogło. sprawdziłam stan korzeni (wyczytałam, że zły stan liści może być spowodowany złym stanem korzeni). Korzenie są rewelacyjne, ani śladu przelania, przesuszenia ani jakiś szkodników...Kupiłam nawóz z większą ilością azotu i zacznę spryskiwać tym liście (normalnie stosuje nawoz 5-6-7).
Dziś zauważyłam jeszcze pod liściem takie "wyżery" nie wiem skąd się to wzięło, bo szkodników żadnych nie zauważyłam...chyba że to efekt upadku kwiata (spadł mojemu chłopakowi gdy mnie nie było ).
chciałabym żeby miał zdrowe liście tymbardziej że zawiązał właśnie pączki i niedługo mam nadzieje zobaczyć pierwsze wyhodowane przeze mnie kwiaty
Możecie mi państwo coś poradzić??

E-mail:  
Data: środa, 29 listopada 2006 20:56:29

E-mail:  
Data: środa, 29 listopada 2006 20:57:30
Generalnie wygląda w tak:

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: środa, 29 listopada 2006 22:02:44
A nie ma przypadkiem po prostu za sucho ? Kaloryfery zaczęły grzać i rośliny szybciej przesychają.

pozdrawiam
Sandra

E-mail:  
Data: czwartek, 30 listopada 2006 08:12:27
Moje falki stoją od 2 m-cy w kuchni na parapecie.Tu kaloryfer jest wyłączony a wilgotnoć jest Ok (jak to w kuchni) dodatkowo poustawiałam dookola miseczki z wodą a liście niestety ani drgną. Podlewać nie mogę częściej bo zgniją korzenie (obecnie podlewam raz na 2 tyg. przez zanurzenie w wodzie).

Autor: Wanda
E-mail: wabert@tin.it
Data: czwartek, 30 listopada 2006 08:50:42
Witam,
od jednego podlania wiècej na pewno nie zgnijà, a p. Sandra ma duze doswiadczenie w uprawie storczykow, radzè skorzystac z jej rady
Pozdrawiam
Wanda

Autor: Dagmara
E-mail: da-ga@voila.fr
Data: czwartek, 30 listopada 2006 09:32:15
wg mnie to również może być przesuszenie, w moim przypadku po porządnym podlaniu liscie odzyskiwały turgor, ja również trzymam swoje storczyki w nieogrzewanym pokoju, ale to nie oznacza,że wilgotność powietrza jest tam wyższa, radzę za p. Sandrą podlewać co 1-1,5 tygodnia.
pozdrawiam
Dagmara

E-mail:  
Data: czwartek, 30 listopada 2006 10:10:35
Ok, spróbuje trochę zwiększyć częstotliwośc podlewania, chyba popadłam w "psychozę" przelania )

Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: sobota, 2 grudnia 2006 17:19:55
Witam!

Z tego, co widać ze zdjęcia, Pani falek za bardzo został przesuszony (kora w doniczce jest za jasna z powodu braku wilgoci). Mam w pokoju przykręcony kaloryfer i przez ok.pół dnia włączony nawilżacz powietrza. Mimo to raz na 10 dni systematycznie obficie podlewam swojego falka wodą z filtra. Kiedy wczesną jesienią storczyk przechodził kilkutygodniowy okres suszy, dla zainicjowania kwitnienia, też miał liście mocno oklapnięte, nieco pomarszczone, ale bez plamek. Teraz trzyma sie świetnie, zawiązuje pąki kwiatowe na dwóch młodych pędach . Pozdrawiam Aga z W-wy

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl