Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Uratujmy moje storczyki (Cymbidium; Phalaenopsis)
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Ola K
E-mail: ola170@poczta.onet.pl
Data: sobota, 28 lipca 2007 17:27:22
Nie jestem zbyt dobra w pielęgnacji kwiatów. U mnie w domu zawsze wszystkie usychały. Kiedy moja mama dostała pierwszego Phalaenopsis-a zakochałam się w stroczykach. Postanowiłam zająć się jego uprawą. Jako że o kwiatach wiem niewiele to chyba niezbyt mi idzie. Nie potrafię ocenić w jakiej kondycji są moje storczyki. Z Cymbidium jest coraz gorzej. Po wystawieniu na balkon na liściach pojawiły się wielkie brązowe plamy. Przez tydzień stał na balkonie południowym przez większą część dnia stał w zacienionym miejscu. Potem 5 dni stał na balkonie od strony północnej i właśnie wtedy mu się pogorszyło. Załącze zdjęcia moich 3 storczyków, proszę o ocenę w jakiej są kondycji i co powinnam zrobić, aby były zdrowe
1) Cymbidium

Data: sobota, 28 lipca 2007 17:28:00

Data: sobota, 28 lipca 2007 17:42:43

2) Phalaenopsis (ma chyba zbyt drobną korę w doniczce, na wierzchu widać mech; od dawna już nie kwitnie i nie wypuszcza pędu kwiatowego)

Data: sobota, 28 lipca 2007 17:51:02
3) Phalaenopsis (Kwitnie cały czas, miał dwa pędy kwiatowe jeden usechł i obcięłam go, teraz pozostał jeden, nie wypuszcza nowego, ma brązowe plamy na korzeniach od spodu)

Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: sobota, 28 lipca 2007 18:42:42
Cymbidium jest wyrażnie poparzone słońcem . Ma plamy oparzeniowe. Nie wycinała bym uszkodzonych liści bo sporą częścią blaszki liściowej może jeszcze asymilować. Phalaenopsis może mieć ślimaki skoro na korzeniach są ciemne plamki. Na glebę doniczki proszę położyć połówkę nieobranego ziemiaka. Rano i póżnym wieczorem wybierać ślimaki, które zapragnęły urozmaicenia menu.I tak do ostatniego smakosza . Rośliny podlewać ok. raz na tydzień. Wodę ze spodka wylać po ~3 dniach. Na zdjęciach wyglądają nieżle ale na zalane. Mech można zostawić. Jeśli się okaże że ślimaków zdecydowanie nie ma to znaczy że phalaenopsis był zalany i korzenie zaczynają gnić .
Czasem reakcję rośliny można zauważyć dopiero po 3 tygodniach. Marta

Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: sobota, 28 lipca 2007 18:47:12
A w zimie może się okazać że ,,poderwały,, przędziorki na tym balkonie. Proszę przez lupę obejrzeć czy po liściach nie wędrują szkodniki . Zidentyfikować i leczyć jak najszybciej. Marta

Autor: AB
E-mail:  
Data: sobota, 28 lipca 2007 20:03:18
Zgadzam się z przedmówczynią, Martą, że Cymbidium jest poparzone, ale potrzebuje tego światła od południowej strony, więc mimo wszystko powinno tam wrócić ale należy zacząć je cieniować (kupić niedrogą białą parasolkę, albo jeśli jest to balkon na którym wiszą sznurki do wieszania prania u góry - rozwiesić nad nim białą tkaninę).
W zewnętrznej osłonce tej rośliny widzę wysypaną ziemię, pewnie po to aby doniczka z cymbidium się nie przechylała - zły pomysł, dolne korzenie w doniczce z cymbidium mogą zacząć gnić), lepiej wsypać tam keramzyt, albo kamyki.
Obie phalaenopsis wyglądają ładnie i zdrowo. Korzenie wychodzące z doniczki dołem uległy uszkodzeniu i zaczęły trochę podgniwać. Często się to zdarza. Można je podciąć na wysokości zdrowej tkanki, albo w miejscu gdzie wychodzą z doniczki. Absolutnie proszę się nie przejmować wyglądem tych korzeni, dopóki ogólnie rzecz biorąc są zielone. Proszę pamiętać o podlewaniu nie częściej niż 1 raz w tygodniu, a nawet rzadziej w zimie. Pozdrawiam.

Autor: OLa K
E-mail:  
Data: niedziela, 5 sierpnia 2007 10:32:14
Bardzo dziękuje za wszystkie rady z obiema Phalaenopsis jest dobrze tylko to Cymbidium. Przestawiłam je w miejsce gdzie ma słońce o wschodzie i zaczęły mu żółknąć liście

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl