Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Cieniowanie roślin
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Piotr Bałdyga
E-mail: baltyk@kowalska-stiasny.com.pl
Data: środa, 25 lutego 2004 16:49:10
Zbliża się wiosna, słońce już co raz wyżej i dlatego chciałbym rozwiać swoje wątpliwości na temat cieniowania storczyków.
Kwiaty stoją u mnie na parapetach wschodnich oknien i w zeszłym sezonie letnim zgodnie z zaleceniami z różnych źródeł przesłoniłem je cienką fizeliną. Na wrześniowej warszawskiej wystawie storczyków w Ogrodzie Botanicznym dowiedziałem się, że w moim przypadku nie jest to konieczne, bo słońce operuje u mnie tylko do południa. Po godzinie 12 już nie pada na kwiaty.
W tej chwili mam mieszańce Palaenopsisów, Colmanarę, Odontocidium, Oncidium. W drodze jest Psychopsis. Cymbidia i Bletille "wyjadą" w maju na wakacje na balkon. A co z tymi, które zostaną na parapetach, cieniować czy nie?

pozdrawiam serdecznie
Piotr Bałdyga

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy.dziedzic@orchidarium.pl
Data: piątek, 27 lutego 2004 11:20:42

W takiej sytuacji cieniowałbym rośliny chociaż wiosną. Prawdopodobnie później, gdy rośliny zaadaptują się do silniejszego, letniego poziomu światła, cieniówki będzie można usunąc. Chociaż to też zależy od innych czynników, np. ruchu powietrza. Samo światło nie jest w sumie tak szkodliwe, jak ciepło gromadzące się w tkance liści, bo to ciepło doprowadza do oparzeń. Jeśli jest tam ciągły powiew wiatru lub pracujący wentylator, prawdopodobieństwo poparzenia jest znacznie mniejsze. Nie wiemy jak silnie operuje u Pana słońce i jak mocno nagrzewają się rośliny w południe - musi to Pan sam ocenić. W uproszczeniu - jeśli słońce pada w południe bezpośrednio na rośliny, cieniowałbym je.

Pozdrawiam,
Jerzy

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail:  
Data: sobota, 28 lutego 2004 14:14:34
Przestroga,
zapomniałam o cieniowaniu, wyszłam na dłużej i stało się a był to listopad 2003r., słońce stoi nisko.
Strona wschód/południe, silna operacja słoneczna, poparzeniu uległo kilka roślin. Niektóre już w śmietniku, ale są też takie które walczą.

Ascofinetia Cherry Blossom Orange Pink/zdjęcie 28-02-2004r.

Vanda tricolor/zdjęcie 28-02-2004r.

Widać wyraźnie ślady/paski na liściach wypalone od nagrzanej żaluzji.
Pozdrawiam
Ewka

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl