Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  znaleziona na smietniku
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: eliza
E-mail: elizabednar@yahoo.com
Data: piątek, 25 lipca 2008 23:03:44
jestem szczesliwa posiadaczka phalaenopsis i jewlel orchid(ludisia discolor) a dzisiaj znalazlam stojaca obok kosza na smieci orchidke przypuszczam ze jest to kolejna phalaenopsis jest strasznie zabiedzona ma pomarszczone liscie ,korzenie powietrzne sa w niezlej kondycji,przez przezroczysta doniczke widze czesc zaschlych korzeni ale sa tez i ladne zielone,puszcza nowe ladne listki co mam z nia dalej zrobic ???chcialabym ja za wszelka cene uratowac. zalaczam zdjecia prosze o jakas podpowiedz

Autor: Adela Andrzejak
E-mail: adela17_94@o2.pl
Data: sobota, 26 lipca 2008 16:28:33
ja radzę jeśli są korzenie niektóre brązowe, wyciągnąć z doniczki, obciąć nożyczkami i zasypać cynamonem lub węglem drzewnym ( dostępny w aptekach ) i zajmować się nim tak jak innymi storczykami jeśli ma nowe przyrosty i na górzę jak widzę są jędrne liście to nic jej nie będzie życzę powodzenia

Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: sobota, 26 lipca 2008 16:38:24
Witam!

Myślę, że taki porzucony, zabiedzony storczyk może być świetną lekcją reanimacji . Ja jeszcze nigdy nie znalazłam żadnego storczyka . Warto w tym portalu odnaleźć temat: reanimacja - lekcja podglądowa, jest tam sporo cennych wskazówek. Uważam, że najpierw trzeba zacząć od wyjęcia tego nieszczęśnika z doniczki, obejrzenia korzeni, odcięcia martwych części. Od tego, w jakim są te korzenie stanie (ile zdrowych pozostało?), zależą dalsze zabiegi.

Pozdrawiam, Agnieszka

Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: sobota, 26 lipca 2008 19:28:57
Tak się składa że ja też ~2tygodni temu ulitowałam się nad phalaenopsis ze śmietnika. Wykąpałam ją, wycięłam pdejrzane korzenie, przemyłam wacikiem liście, posadziłam w nowe podłoże i już teraz zaczęła b. szybko przyrastać. Pani storczyk też będzie do uratowania. A po takim szoku jak zakwitnie!!!!!!!! Marta

Data: niedziela, 27 lipca 2008 20:30:16
zrobilam tak jak mnie poinstruowalyscie a teraz musze czekac jestem bardzo ciekawa jakie kwiaty zakwitna dzieki za pomoc

Data: czwartek, 28 sierpnia 2008 01:08:46
witam...
chcialabym wam pokazac moja orchidke po miesiacu pielegnacji....
z zbiedzonej przemienila sie w calkiem sliczny "kwiatuszek" co prawda pedu kwiatowego jeszcze nie puscila ale ma sie duzo lepiej a wyglada teraz tak

wiem ze do ideau jej jeszcze daleko ale mysle ze jest sliczna.

jezeli ktos z was ma dla mnie jeszcze jakies rady to chetnie sie zastosuje

Autor: Krasnal
E-mail: kkrasnal@op.pl
Data: czwartek, 28 sierpnia 2008 08:16:08
Przepraszam, czy do tej postawki (talerzyka z kamieniami) wlewasz wodę i doniczka w niej stoi?

Autor: Dana
E-mail:  
Data: czwartek, 28 sierpnia 2008 08:43:41
Mogę tylko powiedzieć BRAWO!

Autor: PESTKA@
E-mail:  
Data: czwartek, 28 sierpnia 2008 09:12:29
pieknie sie odwdzięczyła za darowane drugie życie moje gratulacje....

Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: czwartek, 28 sierpnia 2008 09:49:08
Zdecydowanie pomiędzy kamykami a doniczką musi być podstawka, którą należy opróżniać z niewykorzystanej wody po 3 dniach. Z czasem nauczy się Pani podlewać taką ilością wody aby mała jej część wypływała. Tę należy roślinie zostawić na 2-3 dni. Marta

Autor: Krasnal
E-mail: kkrasnal@op.pl
Data: czwartek, 28 sierpnia 2008 09:58:24
Dlatego zadałem to pytanie. Poprostu doniczka nie powinna mieć kontaktu z wodą

Data: czwartek, 28 sierpnia 2008 20:18:42
tak ta doniczka stoi na tym podstawku ztym ze normalnie stoi ona na kamieniach ....czyli nie ma kontaktu z woda gdy podlewam nadmiaru wody jest tylko troszke i szybko wyparowywuje...

Autor: Elżbieta Ziąbkowska
E-mail: JAeuterpe@interia.eu
Data: czwartek, 28 sierpnia 2008 22:27:05
Witam.
Mój internetowy przyjaciel kolekcjonuje takie jak on to nazywa grzechotki i przemienia je w pełnowartościowe rośliny.Dendrobium Phalaenopsis zakwitła mu wydając bez korzeni 18 kwiatów!!!!! Korzenie też urosły,ale później.Ma niesamowitą rękę do tych kwiatów.
Więc zawsze warto próbować,nie tylko z Phalaenopsisami.
Pozdrawiam.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl