Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  projekt orchidarium
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Gosia
E-mail: veroart@onet.eu
Data: niedziela, 24 sierpnia 2008 09:48:29
Dzień dobry!
Jestem w trakcie projektowania orchidarium. Przeczytałam tutaj i na dostępnych pozostałych forach praktycznie wszystkie posty i artykuły. Dzięki temu mam teraz niezły mętlik w głowie.
Początkowo w planach było orchidarium wys 130cm ale wiele osób wypowiada się, że to za wysoko Chciałabym szklane orchidarium 130wys. 50gł. 120 szer. w mniejszym nie pomieszczę wszystkich roślin
Czy w takim orchidarium konieczne będzie założenie oświetlenia bocznego? Jeśli tak to ile i jakie zastosować świetlówki?
Czy ktoś z Państwa zna strony internetowe (poza orchidsklepikiem) ewentualnie z możliwością kupienia oświetlenia do orchidarium.
Wszelkie wskazówki od osób posiadających własne orchidaria będą dla mnie niezwykle cenne.

Autor: Adela Andrzejak
E-mail: adela17_94@o2.pl
Data: niedziela, 24 sierpnia 2008 19:04:38
Witam. Ja od dwóch miesięcy posiadam orchidarium 85cm - wysokość, 1m - szerokość, 40cm głębokość, a że posiadam same falki i tylko jednego sabotka w środku mieszczę 10 storczyków. Uważam że 130cm wysokości to troszkę a dużo, światło nie będzie docierać do dna orchidarium. Ja mam założone dwie zwykłe świetlówki (60cm) ze zwykłego sklepu elektrycznego. Umieszczone są także dwa wiatraczki komputerowe i wywiercone po 3 z obu stron orchidarium 13mm otwory. Jakbym zrobiła jeszcze jakąś półkę i to wszystko zagospodarowała, to pewnie znalazło by się jeszcze wiele miejsca. W orchi stoją storczyki przekwitnięte, tylko jeden falek ma jeszcze trzy kwiaty. Polecam zakupić nawilżacz powietrza do orchi - nie będzie musiała pani tak często spryskiwać storczyki wodą. Od niedawna mam także kupiony wodospad podświetlany oraz specjale urządzenie które pokazuje ile jest w orchi temperatury oraz wilgotności. Choć, może nie jest to najlepsze orchidarium i tak bardzo nie przestrzegam tego, by storczyki były po 14 godzin naświetlane, to już widzę efekty Mój falek - ciapek wytwarza nową łodygę Już ma prawie 3 cm Może wykona pani orchidarium dłuższe, a niższe?
Moje orchidarium jest zbudowane z płyty wiórowej (12mm) więc gdy wyleje mi się woda do niego, to płyta tego nie przepuści Z przodu mam szybę - pleksi przesuwaną. Pozdrawiam. Jeśli będzie miała pani jeszcze jakieś pytania proszę pisać

Data: niedziela, 24 sierpnia 2008 20:16:07
To znaczy jeśli chodzi o system zraszania, wiatraki, otwory , szybę zabezpieczająca świetlówki i wilgotnościomierz z termometrem - mam to już rozpracowane i zakupione. Do zraszania będą zamontowane 4 dysze ze specjalną pompą (tym wszystkim zajął się mój maż. Najwięcej kłopotów przysparza jednak dobór wielkości i oświetlenia. Cały czas się zastanawiamy jak to rozgryźć najbardziej optymalnie. Posiadam już sporą ilość storczyków (Bulbophyllum, Aerangisa, 2 Leptotesy, 4 Paphiopedila, Zygopelatum i 5 Phalaenopsisów do tego 2 Colmanary, 1 Burrageara i 6 cattley - a niedługo przyjedzie kolejnych 5 sztuk od Pana Jerzego ))) i jeszcze mam zestaw tillandsii.
Wszystkie rośliny się jak na razie pięknie rozwijają i rosną, ale nie długo do domu wrócą te storczyki, które spędzają lato na dworze i też będą chciały mieć swoje miejsce i dobre warunki
Na razie to wszystko albo jest na dworze w ogrodzie (cattleye) albo w specjalnych szklanych pojemnikach z keramzytem i mchem na parapecie.
W orchidarium planujemy zbudować pień epifityczny, dla tego nie może być zbyt niskie. I cały czas mam wątpliwości jakich świetlówek użyć i jak je rozmieścić?

to co zostało w domu wygląda mniej więcej tak jak na zdjęciach poniżej.

Autor: Anna
E-mail:  
Data: poniedziałek, 25 sierpnia 2008 11:32:03
Co do hasła "130 cm to za wysoko" to miałam ten sam problem, który został rozwiązany bardzo prosto: oświetlenie znajduje się u góry i Z BOKU. W ten sposób naświetlam o wiele większą przestrzeń, a orchidarium zmieściło się w ograniczoną przestrzeń: podstawa musiała mieć bowiem nie więcej niż 70cm x 70 cm. Wobec tego wysokość u mnie to 140 cm. U góry mam żarówki na 60 cm, z boku - 120 cm. Oświetlenie boczne pozwala na ciekawsze rozplanowanie wnętrza.

Autor: Krasnal
E-mail: kkrasnal@op.pl
Data: poniedziałek, 25 sierpnia 2008 11:34:43
Może ktoś ma rozrysowany projekt odchidarium. Byłbym wdzięczny.

Data: poniedziałek, 25 sierpnia 2008 21:47:10
Też właśnie myśleliśmy nad takim rozwiązaniem. Czy te 120tki są po obu stronach orchidarium czy tylko z jednej strony? Jeszcze jedno - zamontowane są wewnątrz czy na zewnątrz orchidarium?
Zastanawiamy się też czy montowanie dodatkowych świetlówek wewnątrz orchidarium nie spowoduje nadmiernego przegrzewania się roślin?
I w jakiej wtedy odległości ustawiać storczyki od takiej świetlówki?

Autor: Anna
E-mail:  
Data: środa, 27 sierpnia 2008 07:39:30
U mnie te 120 cm są na razie z jednej strony (i jak pisałam - od góry są 60 cm) ale mam możliwość założenia ich tez z drugiej, jełsi zmieniłaby się koncepcja.
Żarówki 120 cm - oddzielone są od orchidarium szybą( znajdują się w czymś w rodzaju kasetonu, mogę go odmontowac gdyby to było konieczne), 60 cm znajduja się w pokrywie od góry i nie są oddzielone szybą.
Świetlówki nie nagrzewają się i nie ogrzewają powietrza! Tak więc mozna stawiać i wieszać rośliny naprawde bardzo blisko.

Data: środa, 27 sierpnia 2008 10:21:06
Dziękuję za podpowiedź Pani Aniu.
W sklepie akwarystycznym doradzono mi świetlówki typu T5 - emitujące spektrum światła słonecznego dla roślin naziemnych. Są podobno bardziej energooszczędne, natomiast emitowane przez nie światło jest o wiele intensywniejsze niż ze zwykłych świetlówek i daje praktycznie takie same właściwości dla roślin jak światło słoneczne. Takie chyba będą najlepsze. Zamierzamy założyć 4 takie 39w o długości 115cm i jedną dłuższą właśnie z boku.

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: Ewka@hejstorczyki.pl
Data: środa, 27 sierpnia 2008 10:55:03
Witam,

polecam do poczytania i obejrzenia stronę;

http://www.paphiopedilum.pl/storczyki/stronki/orchidarium.php5

pozdrawiam
ewka

Data: środa, 27 sierpnia 2008 18:59:06
Już czytałam i wchodzę tam systematycznie - ale dziękuję za linka

Autor: Zdzisław Szydłowski
E-mail: madzikszyszki@wp.pl
Data: środa, 27 sierpnia 2008 21:20:33
Tutaj jest prawdziwa kopalnia wiedzy:
http://www.orchidboard.com/community/terrarium-gardening/
Dużo szczegółów i praktycznych wskazówek.

Data: piątek, 5 września 2008 23:39:21
Dziękuję za link. Jednak bez urazy ale pytam po polsku, na polskim forum o dostępne w Polsce rozwiązania.

E-mail:  
Data: sobota, 6 września 2008 14:01:27
Ok, bez urazy
Tamto forum jest międzynarodowe, jest tam na przykład spory wątek Rosjanina mieszkającego na Syberii - ma świetne orchidarium

Data: sobota, 6 września 2008 14:10:35
Ale mnie Pan Kuuusi Panie Zdzisławie Jeśli napisał po rosyjsku to pewnie się doczytam bez problemu Angielski jednak w moim przypadku wygląda bardzo podstawowo, jak na razie a ja zdecydowanie lubię wiedzieć co czytam, nie tak tylko z obrazków jak w komiksach

E-mail:  
Data: sobota, 6 września 2008 16:59:58
Współczesna technika - bardziej lub mnie kulawo co prawda - ale może zaoferować takie coś na przykład:
http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://www.orchidboard.com/community/terrarium-gardening/9382-my-siberian-tropics.html&sa=X&oi=translate&resnum=1&ct=result&prev=/search%3Fq%3Dhttp://www.orchidboard.com/communit
y/terrarium-gardening/9382-my-siberian-tropics.html%26hl%3Dpl%26lr%3D%26sa%3DG

Proszę wkleić sobie całego linka - to pierwsza strona wspominanego przeze mnie "syberyjskiego" wątku przetłumaczona poprzez Google

Data: sobota, 6 września 2008 19:57:38
Jest Pan GENIALNY!!!

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl