Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Balkon
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: BeataP
E-mail:  
Data: sobota, 30 sierpnia 2008 23:40:24
Mam pytanie jakie storczyki mogą być jeszcze na balkonie, chodzi mi głownie o noc gdyż są bardzo duże różnice temp. np dzisiaj jest już 12 stopni o 23 a nad ranem może być jeszcze mniej. Wiem że na pewno może być cymbidium i chyba oncidium, natomiast wydaje mi się że catleye i vandy powinny być zabrane,a co do dendrobium kinganium itp???
Beata

Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: niedziela, 31 sierpnia 2008 17:10:38
Witam,

Myślę, że właśnie takie nocne lekkie przechłodzenia na zewnątrz dobrze służą zawiązywaniu pąków. W moich warunkach blokowych w inny sposób nie mogę zapewnić np. katlei czy dendrobium okresu spoczynku jak tylko właśnie przez trzymanie tych roślin do października za oknem. Oczywiście w takich temp. podlewam rzadziej niż raz w tygodniu. Nie zdarzyło mi się, aby spadek temp. nocą do ok. 10 st. uszkodził jakiś storczyk.

Pozdrawiam Aga z W-wy

Autor: mirka
E-mail: bryanka0@wp.pl
Data: niedziela, 31 sierpnia 2008 19:36:53
Ja rowniez trzymam obecnie na balkonie dendrobium,katleję i cymbidium -narazie jest im dobrze,nawet "wypuszczają się".

Autor: Gosia
E-mail: veroart@onet.eu
Data: niedziela, 31 sierpnia 2008 20:11:03
hmmm a ja przeniosłam swoje do cieplarni i zastanawiam się do kiedy tam będą mogły sobie przebywać?

Autor: BeataP
E-mail:  
Data: poniedziałek, 1 września 2008 18:14:47
Dziękuję za odpowiedzi.
Beata

Autor: Mariola
E-mail:  
Data: poniedziałek, 1 września 2008 19:17:05
Ja ma w tunelu foliowym cattleye, dendorbia, vandowate, paphiopedila, oncidia, bulbophyla, milotnie, coel crisata. Nie wiem do kiedy moga w nim byc? W dzien jest otwarty jeden otwór wyskosc okolo 1.30 cm szerokosc 50 cm. Na noc tak samo. Czy nagrzanie farelka z 10 min kazdego wieczoru cos da?
przy szczelnie zamknietych drzwiczkach?

Pozdrawiam

Autor: PESTKA@
E-mail:  
Data: poniedziałek, 1 września 2008 19:37:14
..ja moje cymbidium nadal trzymam na balkonie i ma mu sie bardzo dobrze.Także chciała bym wiedzieć jak dlugo tak może sobie stać.Dodam ,ze rosnie jak na drożdzach Od maja(kiedy go kupiłam) ,,dokocił,,sie 6 nowymi przyrostami.

Autor: Dana
E-mail:  
Data: poniedziałek, 1 września 2008 20:11:22
Ja swoje tyfuski oprócz falków i paphiopedilum trzymam na balkonie i zanierzam jeszcze z miesiąc lub dłużej/ większość/ tam pozostawić. Cymbidia i cambrie wypuszczają przyrosty bez opamiętania a ostatnio cattleye też się zaraziły. Jedna z cambrii - rekordzistka i wcale nie taka duża wypuszcza 8 przyrostów, tylko nie wiem czy wszystkie wyrosną na dorosłe, bo coś ich za wiele. Inne najwyżej po trzy i cattleye też po trzy. Narazie z pogodą nie jest źle, a nawet jak temp. trochę spadnie to im nic nie będzie.

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl