Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  seramis czy keramzyt?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Aga
E-mail: agnieszka-m@freesurf.ch
Data: środa, 31 marca 2004 09:54:51
Witam serdecznie.Czytam ostatnio wiele na temat uprawy orchidei w keramzycie. A co powiedza drodzy Storczykowiacy na uprawe jednego z moich falkow w... samym seramisie? Chce przeprowadzic takie doswiadczenie i szukam pomocy rada, jak to zrobic (jakie naczynie, czy zakwaszac seramis itp.) najlepiej i czy warto. Podzielcie sie doswiadczeniami,prosze...A jesli lepiej w keramzycie, to tak 100%tradycyjnie,czy raczej doniczka normalna i czeste namaczanie?
Agnieszka

Autor: beata
E-mail: prokopiuk@aster.pl
Data: środa, 31 marca 2004 13:11:25
seramis mi osobiście wydaje się za drobny - nie upawiałam tak natomiast w keramzycie (grubym) uprawiałam falki w glinianych doniczkach na podstawkach na których była cały czas woda - czasami z pożywką i rosły świetnie jeden rośnie do tej pory 6 lat tylko z tych glinianych doniczek już jest nie do przesadzenia

Autor: Aga
E-mail: agnieszka-m@freesurf.ch
Data: środa, 31 marca 2004 20:23:02
Witam,
te gliniane doniczki to takie najzwyklejsze pod sloncem,z dziurka na spodzie???
Bardzo to interesujace.....
Dzieki serdeczne i czekam dalej, kto jeszcze opowie o dziwach swojego "zacisza domowego"?!
Agnieszka

Autor: beata
E-mail: prokopiuk@aster.pl
Data: piątek, 2 kwietnia 2004 13:27:19
tak takie najzwyklejsze gliniane nieglazurowane - dzięki tej dziurce woda utrzymuje się zawsze na bardzo niskim poziomie (taka odmiana chydroponiki) gdy woda w podstawce wysycha to dopiero wtedy się podlewa. Ja tak mniej więcej raz na miesiąc przepłukiwałam podłoże i myłam podstawkę by pożywka nie zrobiła się za mocna i nie popaliła korzeni . Fajny sposób na falki polecam sama mam zamiar do niego wrócić mniej kłopotliwy od kory i zapewniający w suchych mieszkaniach lepszą wilgotność wokół rośliny.

Autor: Witold Hanak
E-mail: wit6xra@cad.pl
Data: piątek, 2 kwietnia 2004 18:05:15
Witam,

A w tej doniczce oprócz Phalaenopsisa to coś jeszcze jest ?
Może jakiś seramis albo co ??

Pozdrawiam
W.

Autor: Witold Hanak
E-mail: wit6xra@cad.pl
Data: piątek, 2 kwietnia 2004 18:18:29
a...już doczytałem
keramzyt...

pozdrawiam
W.

Powrót do grupy