Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Maść na keiki?!
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Natalia
E-mail: emicha27@interia.pl
Data: sobota, 27 grudnia 2008 09:24:22
Witajcie! Wyczytałam w książce o uprawie storczyków,że jest coś takiego jak maść lub pasta na bazie lanoliny,zawierające regulatory wzrostu < syntetyczne cytokininy>, którymi należy posmarować "śpiące oczko" na pędzie kwiatowym Phalaenopsisa, aby po kilku tygodniach wyrosła młoda roślinka . Czy ktoś próbował takiej metody i moze mi podac nazwę takiego preparatu?

Autor: Mery
E-mail: j.m.majchrzak@wp.pl
Data: sobota, 27 grudnia 2008 13:00:02
Pani Natalio!
Można zmieszać czystą wazelinę i ukorzeniacz do roślin zielonych.
Informacja jest ze strony:
http://www.orchidarium.pl/forum/read_thr.php?f=0&r=10356
http://www.storczyki.org.pl/uprawa/rozmnazanie/keiki/index.html
Może być 2/3 wazeliny 1/3 ukorzeniacza do roślin zielonych [zielnych]
Powodzenia, Mery.

Autor: Adela Andrzejak
E-mail: adela17_94@o2.pl
Data: poniedziałek, 29 grudnia 2008 22:54:51
maść ta jest, ale nie w Polsce z tego co czytałam, chyba w Ameryce coś takiego można kupić

Autor: monika
E-mail:  
Data: wtorek, 30 grudnia 2008 10:17:58
kiedys gdzies wyczytalam ze pom Dodam ze nieprubowalam tego na swoich storczykach.aga zwykly przecier pomidorowy wystarczy smarowac nim śpiace oczka.

Data: środa, 14 stycznia 2009 10:34:42
A czy ktos wie po jakim czasie wyjdzie keik?? Od mojego "smarowania" mineło juz dwa tygodnie...

Autor: kamil.1986
E-mail: kuszow@gmail.com
Data: środa, 14 stycznia 2009 13:21:53
moj mały falek puszcza cos z węzłów ale jeszcze do konca nie wiem co to jest ja na jakiej holenderkiej stronie znalazlem przepisa podobny do przepisu Mery tylko ze zzamiast wazeliny była maść ogrodnicza. moj falek stoi pod lampką na biórku. posmarowlem mu dodatkowo wężły taką mieszanką a to wygląda tak

Autor: Adela Andrzejak
E-mail: adela17_94@o2.pl
Data: środa, 14 stycznia 2009 20:25:41
może to być keiki, ale mi bardziej wygląda na przedłużenie pędu

E-mail:  
Data: piątek, 16 stycznia 2009 12:44:45
to akurat 2 węzeł od dolu wiec powinno byc cos innego niz ped ale sie okae jak sie rozrosnie

Autor: Beata
E-mail:  
Data: piątek, 16 stycznia 2009 15:05:11
Kamilu - To że to drugi węzeł od dołu wcale nie znaczy, że to nie pęd kwiatowy! I odgałęzienia pędu kwiatowego i keiki wybijają najchętniej z najwyższych niewykorzystanych oczek po prostu dlatego że wtedy mają najłatwiej, oczka im wyższe, tym młodsze. ale absolutnie nie znaczy to , że pęd kwiatowy nie może rozgałęzić się z drugiego lub może nawet pierwszego oczka, jeśli tylko takie pozostało a warunki są dobre.

na ocenę "keiki czy pęd kwiatowy" trzeba by jeszcze ciut poczekać.

Data: piątek, 16 stycznia 2009 16:08:37
Po jakim czasie "to" wyrosło??

E-mail:  
Data: piątek, 16 stycznia 2009 18:51:59
wiem wiem ja mam czas i poczekam ile bedzie trzeba. a to cos sie rozwinęło w przeciągu niecalego miesiąca od przyniesienia go do domu. a i reszta węzłów wyglada podobnie jak ten fotce powyzej. na uup w lublinie dowiedzialem sie za rosliny przybyszowe zazwyczaj pojawiaja sie na tych dolnych oczkach wioec mama nadzieje ze to bedzie wlasnie roslinka mloda

Autor: Anna
E-mail: aniawi@op.pl
Data: piątek, 16 stycznia 2009 19:08:56
Te maści, pasty i wazeliny - brzmią i wyglądają okropnie , to tak jakby zmuszać roślinę do rozmnażania. Ale niestety są inne, nie mniej brutalne sposoby na uzyskanie keiki - ot wystarczy roślinę doprowadzić do stanu przedagonalnego, a wtedy je wytworzy (nawet kilka).
Reasumując, keiki to chyba nie powód do dumy (chyba że phal. to lubią, ale wątpię) . Na dowód zdjęcie pędu egzemplarza, który wykopałam zza regału w pewnym sklepie. Phal. był bez doniczki, przyschnięty, a pęd miał złamany, więc się zlitowałam. I oto chciane, ale chyba raczej wymuszone "dziatki".

Zyczę udanych chodowli. , a sobie więcej wyrozumiałości

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl