Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Phalaenopsis
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: milena
E-mail: milenapietraszczyk@wp.pl
Data: niedziela, 29 listopada 2009 15:59:44
Witam,
Mam storczyka Phalaenopsis, stał na parapecie i niestety pewnego dnia spadł mi on na podłoge... Było to na poczatku października i od tej pory opadły mi wszystkie jego kwiaty lecz liscie pozostały bez zmian zielone az do tej pory.Czytałam gdzies w internecie że na zime kiedy kwiaty opadna nalezy wstawic kwiatka do ciemnosci i rzadziej podlewać i podciac łodyzke z kwiatkami, a wystawic dopiero na wiosne z wieksza iloscia podlewania.Czy rzeczywiscie po takim wypadku mam wstawic go do ciemnosci i czekac do wiosny az cos wypusci czy zachowywac sie tak jakby kwiaty były?? Dodam że był w ciemnosci az do dzis, liscie nadal sa zielone jedynie lodyzka jest bardziej podschnieta ale nie zupelnie sucha.Dziekuje z góry za rady.

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Aneta
E-mail:  
Data: niedziela, 29 listopada 2009 16:37:31
Gdzie to to czytalas?Storczyk zakwitnie znowu jak bedzie na to pora.Podlewac jak korzenie beda srebrne,a jesli chodzi ciemnosc to pierwsze slysze.Ja mam moje zawsze na tym samym miejscu po przekwitnieciu i w czasie kwitnien.Przyciemniam tylko latem zaluzja jezeli jest mocne slonce.
Zycze powodzenia.Przeczytaj na innych forach o storczykach tego ci radze.
Np. na tym http://forumogrodnicze.info/viewforum.php?f=29

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl